MAME ODGOVARAJU: ‘Gdje se u centru Zagreba može dojiti?’

FOTO: Wikimedia

Vrijeme za obrok bez stresa.

Svaka majka koja je dojila, zna koliki stres stvara javno dojenje za novopečene mame, bilo u parkiću ili u nekom od ugostiteljskih objekata. Nelagoda, strah zbog potencijalnih osuđujućih pogleda i neiskustvo faktori su koji mnoge mlade mame potaknu da se radije odluče za opciju ostanka kod kuće s malom bebom, nego za šetnju gradom.

No, dojenje uopće ne bi trebalo biti prepreka za opuštenu šetnju Adventom u Zagrebu, u društvu novopečenog člana obitelji.

“Znate možda gdje se u centru Zagreba može dojiti, malo je hladno da dojim vani, a ne idem s autom da mogu unutra dojiti?”, upitala je Jasna mame okupljene u Facebook grupi “Bebologija“. Njihovi odgovori bili su različiti, no nose istu poruku- u Zagrebu doista dojenje ne stvara problem pa je većina mama dojila posvuda- slastičarne, kafići s prostorima za nepušače ili u trgovačkom centru Cvjetni koji ima i klupice.

“Ako ideš na Gornji grad kafić od Muzeja prekinutih veza (ne puši se i uvijek je predivna topla atmosfera), kafić Galerija Lav kod kamenitih..a dole u Tomićevoj Vincek Vis-aVis ima jedan stol unutra i super su tete. Sve isprobano.”, predložila je Iva.

Mame nisu imale neugodnih iskustava

Jelena je pak Zagreb posjetila turistički tijekom ljeta te nam je otkrila da nije imala niti jedno neugodno iskustvo s dojenjem u javnosti.

“Mi smo bili u Zagrebu 10 dana ovo ljeto. Dojila sam gdje god je bilo potrebe. Sve je bilo uobičajeno, nisam primjetila nikakve reakcije.”, kaže Jelena s kojom su se složile i mame Zagrepčanke.

“Dojila sam uvijek i svugdje gdje je to bilo potrebno: park, kafić, restoran, plaža, klupica bilo koja, nisam primjetila nikakve posebne reakcije. Smatram da je to sasvim normalno, ona mama kojoj je lakše malo nek se pokrije, samo je bitno bez srama i skrivanja po autima, wc-ima ili trčanja kući čim bi dijete trebalo jesti.”, savjetuje Željka.

Da je Zagreb otvoren prema dojenju u javnosti, a Zagrepčani susretljivi i svjesni da i beba mora “papati” potvrđuje i Marina koja je u našem gradu provela svega nekoliko dana, no dovoljno da ju Zagreb osvoji svojim “vedrim duhom”.

“Nisam iz Zg, ali par dana provedenih u Zg je bilo divno. Dojili smo svugdje, osim na wc-u.???? bez ikakvih loših komentara. Naprotiv, bilo je par krasnih osmjeha i toplih pogled”, podijelila je s nama Marina.

Niti Tihana nije imala neugodnih iskustava te kaže da “dok je još bila neiskusna i splašena”, neugodni komentari vjerojatno bi ju pogodili. Sada je iskusna mama, a neugodnih komentara još uvijek nije bilo.

“Dojim dok se nosimo i to je zaista svuda, park, cesta, tramvaj, dućan, kafić…. Sve osim WC-a. Dok nisam svladala dojenje u slingu/nosiljci, dojila bih ju na najbližoj klupici. Još se nisam susrela s negativnim komentarima.”, zaključuje Tihana.

Sudeći prema iskustvima mama, Zagreb nema problema s obrocima vaše bebe. Zato se opustite i prošećite s vašim najmlađim članom obitelji, bez stresa zbog vremena za podoj. Bez obzira na vrijeme i niske temperature u našem gradu ćete uvijek naći prostor za nahraniti bebu, a osuđujući pogledi ne moraju vas brinuti.

Komentari