Financijski SAVJETI: KAKO napraviti da vam PLAĆA dočeka kraj mjeseca

pixabay.com

 

Ako vam se čini da svakog mjeseca imate sve više troškova i sve manje novca, pročitajte kako to promijeniti. 

1. Stvorite kućni proračun

Ako vam plaća ode na kupovinu i račune, bitan faktor je da o tome vodite računa. Napravite budžet i pratite koliko trošite na hranu, a koliko na režije. Tako ćete znati koliki dio vaše plaće odlazi na podmirenje mjesečnih troškova, a koliki na druge stvari. Isto tako, praćenje može povećati vašu svijest o štednji, prenosi Business Insider.

 

2. Otplatite dugove

Prije nego si priuštite nešto posebno, razmislite o tome da prvo otplatite svoje dugove. Bili oni od kupovine na rate ili dug prijatelju, kako biste podigli svijest o svojim realnim financijskim mogućnostima, prvo trebate doći na pozitivnu nulu. Međutim, ukoliko imate više dugova nego novca, postoji nekoliko načina odakle početi. Možete početi s otplaćivanjem najmanjeg duga i lagano se penjati prema najvećem, ili obrnuto.

 

3. Odvojite plaću na dijelove

Ako ste jedni od onih kojima u prvih tjedan dana nestane gotovo cijela plaća, odvojite je na dijelove. Onaj dio koji ne mislite odmah iskoristiti za podmirivanje mjesečnih obaveza, nemojte niti podizati sa računa. Međutim, ako vam je drago uz to i peglati karticu, onda se pametnijom čini ideja da sav novac podignete, a dio novca fizički odvojite od ostatka i čuvate ga na za to posebnom mjestu.

 

4. Stvorite fond za “crne dane”

Svi znamo da se ekonomija temelji na štednji. Kako biste popravili vaša financijska kretanja, nužno ja imati određenu svotu novca za nepredviđene događaje. Ukoliko ostanete bez posla, lakše je tražiti novi s nešto ušteđevine nego bez nje. Znamo da to zna biti dugotrajan proces.

 

5. Štedite za budućnost

Nebitno u kojoj se životnoj dobi nalazite, jeste li blizu umirovljenje, radno aktivna osoba ili ste tek počeli zarađivati za sebe, nemojte zaboraviti da život nužno donosi velike izdatke koji se ne mogu pokriti jednom mjesečnom plaćom. Planirate li obitelj, osamostaljenje od roditelja ili nešto treće, važno je o tome unaprijed razmišljati. Tako se nećete naći iznenađeni situacijom da imate 30 godina i još uvijek živite kod roditelja. Također, rad će vam se činiti lakšim i smislenijim.

 

 

Komentari