Donosimo nekoliko korisnih namjena ostataka kave: Ne biste vjerovali!

Kava je jedno od najdražih pića koje se konzumira svaki dan, ali nakon kuhanja i pijenja kave, ostaju njezini ostaci koji se mogu iskoristiti na druge načine i imaju brojne pozitivne posljedice, prenosi N1.

Može se koristiti kao rješenje za loš zadah ili kao regenerator za kosu, a evo kako ih sve možete iskoristiti, piše Daily Mail.

Prirodno sredstvo za odbijanje insekata

Miris kave odbojan je većini kućanskih insekata, poput mrava, komaraca, puževa, žohara i mnogih drugih. Sve što trebate napraviti je na pod staviti posudu s ostacima kave. Najbolja bi bila mljevena kava, jer će aroma biti jača. Također možete staviti malo kave u šampon za ljubimce kao prirodnu zaštitu od krpelja i buha.

Regenerator za kosu

Kava je odlična za kosu. Ne samo da potiče rast korijena, već stimulira i njihovo zdravlje i popravlja stanje kože lubanje. Nakon šamponiranja kose, preko prelijte hladnu kavu. Stavite kosu u kapu za tuširanje te pustite da odstoji pola sata te zatim isperite u toploj vodi. Radite ovo jednom tjednom i primijetit ćete poboljšanje u teksturi i volumenu kose.

Gnojivo za biljke

Ostaci kave mogu biti odlični za zdravlje biljaka. Crna kava u sebi sadrži kalij i magnezij, koji pomažu biljkama da razviju čvrste stabljike te potiču vibrantan i zelen rast. Za gnojivo, pomiješajte kavu i vodu u omjeru 1:4 te jednom tjednom koristite na biljkama, samo pazite da nema sladila u sebi jer ono privlači insekte.

Osvježivač zraka

Kava učinkovita u neutralizaciji neugodnih mirisa. Jednostavno stavite nekoliko zrna kave u mrežastu vrećicu te je spremite na nevidljivo mjesto, na primjer, ispod suvozačeva sjedala, i ona će se lagano ispuštati i rješavati se svih mirisa.

Rješavanje lošeg zadaha

Iako stara zrna kave nisu prikladna za kuhanje, ona su još uvijek jestiva. Većina ljudi misli da je lošem zadahu krivo zrno kave, ali za to je zapravo kriv kofein. Cuclanjem zrna kave riješit ćete se lošeg zadaha. Uz to što je jeftiniji od bombona od mentola, ostavlja odličan ukus i rješava se i najgorih mirisa, poput češnjaka i luka.


Komentari