Donosimo jednostavne načine kako smanjiti račune za grijanje

pixabay

Troškovi grijanja u ovim mjesecima dođu nam kao noćna mora. No, stvari postaju još gore kada za taj iznos ne dobijemo i adekvatnu toplinu u stanu. Srećom, stručnjaci za grijanje imaju nekoliko preporuka kako maksimalizirati rad radijatora, piše 100posto.

Jasno, to vas neće ništa koštati, a vaš dom će biti topliji.

Čisti radijator – više topline
Za početak, potrebno je očistiti otvore na gornjim dijelovima radijatora. To je najjednostavnije napraviti pomoću fena. Usmjerite fen prema otvoru i pustite da toplo strujanje zraka učini svoje, a uklonit će sve veće nakupine prašine i druge prljavštine koja se skuplja. Isto možete obaviti i s usisavačem na paru. Poslije čišćenja otvora radijatora samo trebate ukloniti prljavštinu s poda.

Druga stvar koja se preporučuje je čišćenje svakog rebra radijatora posebno, a tu je najučinkovitija pamučna tkanina koju treba staviti na uski drveni štap. Kada ste to obavili, za kraj treba očistiti i radijator izvana, a tu vam preporučuju jedan trik: u vodu stavite malo limunovog soka.

I, ne zaboravite, radijatore treba čistiti kad su isključeni.


Zavjese pomažu, kauč odmaže
Osim samih radijatora, pomoći će vam i zavjese. One nisu samo dekorativni element, već mogu biti i dodatni sloj izolacije pa se preporučuje da budu što veće.

Također, treba voditi računa i da je prostor oko radijatora slobodan. Ukoliko je ispred radijatora kauč, apsorbirat će veću količinu stvorene topline. Tek ako je područje oko radijatora otvoreno omogućuje se ravnomjerna distribucija topline u cijeloj prostoriji.

Komentari

loading...