Donosimo bitne vijesti za sve trudnice: Mijenja se sistem rada patronažnih sestara

pixabay.com

Patronažna sestra u kućni posjet rodiljama počet će dolaziti puno ranije nego što je to današnja praksa.

Umjesto  nakon izlaska majke i novorođenčeta iz rodilišta, prvi će put u obitelj trudnice doći već u 16. tjednu njene trudnoće kako bi krenula s ranom procjenom njena zdravstvenog stanja te emocionalne, socijalne i ekonomske situacije obitelji. Patronažna će sestra nastaviti dolaziti i nakon rođenja djeteta i provodit će cjeloviti screening djeteta i pomagati obiteljima da prevladaju teškoće.

Riječ je o projektu “Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju u Gradu Zagrebu”. Projekt je nastao  u suradnji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatske mreže zdravih gradova, a koji će kao pilot-projekt tijekom ove godine početi isprva u Zagrebu.

Plan je da bude temelj za razvoj nacionalne strategije ulaganja u rani razvoj djece, a cilj je  pravodobnim otkrivanjem i otklanjanjem rizika za zdravlje trudnica, rodilja, novorođenčadi i male djece ostvariti pozitivan učinak na zdravstvene ishode budućih generacija.

Oko deset posto djece u neuroriziku je zbog niske porođajne težine i nedonošenosti, a 20 posto djece u Hrvatskoj u riziku je od siromaštva. To je gotovo trećina djece u Hrvatskoj. “U praksi se inače rana intervencija najčešće provodi kurativno, dakle kad se problem već dogodio, a mi želimo rano intervenirati i prije nego što do problema dođe” – objasnila je prof. Selma Šogorić, liječnica specijalistica javnog zdravstva i profesorica na Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta u Zagrebu te ujedno predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova.


Komentari