ČOKOLJUPCI, OVO MORATE ZNATI! Top činjenice o najomiljenijoj slastici na svijetu

Pixabay

Iako se koplja lome oko toga koji datum je ispravan za obilježavanje Svjetskog dana čokolade, većina se ipak slaže kako je slavlje na današnji datum najispravnije jer je, prema vjerovanjima, 7. srpnja 1550. godine kakao stigao u Europu pa je upravo taj datum označio važnu prekretnicu za mnoge – bio je to početak čokoladne ere.

Povodom Svjetskog dana čokolade donosimo vam najzanimljivije činjenice o čokoladi koje vjerojatno niste znali, a koje bi vas mogle razveseliti jer ćete sada imati argument više zašto je nikad ne prestati jesti.

Više čokoljubaca, više Nobelovaca

Konzumacija čokolade jača kognitivne sposobnosti, a postoji i bliska korelacija u količini pojedene čokolade u svakoj zemlji i broja Nobelovaca tvrdi britanski časopis New England Journal od Medicine. No da bi se pozitivni učinci osjetili, pojašnjavaju znanstvenici, minimalna količina pojedne čokolade godišnje trebala bi biti 2 kilograma.

Zdravo je!

Znanstvenici s Harvarda su otkrili kako unos tamne čokolade više od pet puta tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 57 posto. Pored toga, dugoročnim unosom flavanola, susptance koja se nalazi u tamnoj čokoladi, smanjuje se rizik od dijabetesa.  Ono što malobrojni znaju je da je tamna čokolada odličan izvor antioksidansa, čak je bogatiji izvor antioksidansa i od nekog voća, primjerice borovnica, brusnica i acai bobica. Nadalje, uočeno je da kakao smanjuje oksidativni stres koji može dovesti donenormalnog rasta stanica raka.

Na mozak i srce djeluje bolje nego ljubljenje

Čokolada potiče lučenje endorfina koji smanjuju stres i serotonina koji djeluje kao antidepresiv. Samo kockica čokolade dovoljna je da se popravi čovjekovo rapoloženje.

MIT: Čokolada uzrokuje akne

Iako se već 70-ih znanstvenici otkrili da je to mit te da sastojci čokolade ne utječu na proizvodnju masnoća u koži lica, a isto je potvrđeno i kasnijim istraživanjima, mnogi još uvijek vjeruju da čokolada uzrokuje prištiće.


Komentari