Cijepljenje će započeti početkom studenog, a ove su godine uvedene i pozitivne novosti

Pixabay

Jučer je u Hrvatskoj otvorena mogućnost besplatnog cijepljenja protiv gripe četverovalentnim cjepivom. Informaciju je potvrdio virusolog i voditelj Nacionalnog centra za gripu, dr. Vladimir Draženović.

“Naručeno je 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe, koje će za sve one koji se budu htjeli cijepiti biti besplatno.  Naime, 300 tisuća naših sugrađana se prošle godine ili prošlu sezonu gripe cijepilo trovalentnim cjepivom, koje je bilo besplatno, a oni naši sugrađani koji su željeli u potpunosti biti zaštićeni od gripe još su 60 tisuća doza četverovalentnog cjepiva kupili o svojem trošku u ljekarnama”, rekao je dr. Draženović.

Građani cjepivo neće morati kupovati o svojem trošku, a cijepljenje će započeti početkom studenoga, oko Svih svetih.

“Ovo četverovalentno cjepivo ima još jedan soj gripe B, koja je dosad bila nepredvidiva i koja je mogla “napasti” naše sugrađane ako su se i cijepili trovalentnim cjepivom. Nabavom četverovalentnog cjepiva otklanjamo mogućnost zaraze tim drugim sojem B, tako da će naši sugrađani biti u potpunosti “pokriveni” cjepivom protiv gripe”, naglasio je dr. Draženović.


Stanovnici Hrvatske  cijepit će se cjepivom francuskog proizvođača Sanofi Pasteur, čijim su se trovalentnim cjepivom i dosad cijepili – doznaje Slobodna Dalmacija.

Podsjećamo, u protekloj sezoni gripe u Hrvatskoj preminulo je 112 osoba, dok je stvarna brojka, s neprijavljenim slučajevima, prema procjenama, i do 4 puta veća.

Komentari