BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘ Kako sam zapalio punkerski skvot i postao ultimativni huligan’

Tumblr
Dani ponosa i slave za njih su bili tijekom devedesetih godina.

Donosimo četvrti nastavak eksluzivne ispovijesti bivšeg pripadnika zagrebačkog skinhead pokreta. Krešo je došao iz malog grada u Zagreb gdje je ostvario prvi doticaj sa subkulturama. Prvi dio njegove priče možete pročitati OVDJE, a o njegovoj inicijaciji možete pročitati na ovom linku. 

Kako je započeo rat skinsa i punkera na zagrebačkim ulicama pročitajte u trećem nastavku Krešine ispovijesti. Podsjetimo, u trećem nastavku Krešo je ispričao kako je doma, u malom gradu, osnovao skins jedinicu čiji je član bila i jedna posebna skineta.

>>>BIVŠI ZAGREBAČKI SKINHEAD: ‘Zbog vršnjačkog zlostavljanja priključio sam se ozloglašenom pokretu’

“Ona je bila lik koji je popio pivo iz tri cuga, a onda bi zamahnula tom istom bocom i razbila si ju od glavu i tako ne znam koliko puta za redom. U jednom trenutku onako već velike pijanosti dok je ona razbijala već po tko zna koji put bocu na glavi, ja sam rekao – “ma stara sad ćeš vidjeti kak’ se razbija boca.”. Uzeo sam bocu i udario se valda dnom u sred gornjeg dijela glave, skoro sam se onesvijestio. Donio sam odluku da tu foru više nikad neću isprobavati. Kako bilo,  skineta je postala ultimativni lovac na neke židove i crnce. Vjerujem da je odrasla u Njemačkoj onih godina  u najmanju ruku došla do čina brigadira.

Muriju nitko nije volio

Skoro čitavo to ljeto sam proveo u svom gradu, nosio marte s podfrkanim hlačama, crne tregere i majice s natpisima white power ili polo crne majice. Puno pažnje se pridavalo izgledu u tim krugovima. Postojala je ta neka crta urednosti, obrijane glave, urednog izgleda, skoro pa uštirkanim majicama i hlačama od trapera koje su bile ful ravne uz nogu. Za skinse se vezalo pravilo da moraju biti uredni i u dobroj formi. Totalna opozicija prljavim punkerima, to jest za nas su svi bili prljavi, a punkeri posebno.

Smatralo se da su punkeri narkomani, pijanice, onako masne kose, irokeza ili s druge strane dredlocksa. Uglavnom za nas su bili prljave životinje, građani trećeg reda i uvijek se govorilo da jedan skins vrijedi minimalno između 3 i 5 punkera pa u bilo kojem smislu, a pogotovo u nekom fightu i u to sam se osobno i uvjerio.

Nakon tog ljeta, a kad sam se vratio u Zagreb došao je red i na ozbiljno izvršenje moje inicijacije. Iako sam ju već prošao te nitko od mene nije zatražio neki poseban čin, ipak sam odlučio napraviti nešto brutalno.

Jednu večer  bili smo kod jednog frenda u stanu te smo odlučilo otići u Importane centar na ćevape i pivo. Bilo je to negdje oko ponoći. Prišao nam je neki stariji čovjek, u baloneru te nas pozdravio i rekao nam kako je upravo izašao iz nizozemskog zatvora, vratio se u Zagreb te bi nas počastio, bez nekog posebnog razloga. To nam je bilo neobično, no naručili smo Heinekene i ćevape te smo polako pili pivo dok smo čekali hranu. U jednom trenutku masa ljudi je počela trčati kroz pothodnik, a pojavio se i veliki broj murje.

Odjednom su nas murjaci okružili i počeli vikati da izlazimo van. Jedan od njih prišao nam je te uzeo pivo našem liku koji je bio pripadnik SHARP skinsa. Murjak je ušao u ćevapdžinicu i prolio njegovo pivo u sudoper, dok su drugi murjaci dizali ostale goste.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Htjeli smo izbjeći eksces s murjom te smo krenuli prema izlazu, no oni su se čitavo vrijeme derali na nas. Bio sam ljut te sam se počeo derati na njih da izlazimo, a već u drugoj sekundi dobio sam udarac pendrekom. Izađemo mi van, ja ljut, nikad nisam valjda bio toliko ljut na establishment i još sam sad dobio i udarac od organa reda koje nismo voljeli,ma tko ih je ikad volio?[/box]

‘Postao sam ultimativni huligan u jednoj noći’

U svom tom bijesu nastavili smo piti i razmišljati što dalje te mi je sinulo da bih mogao pošteno odraditi tu inicijaciju i to tako da ću izmlatiti hrpu punkera, otići u njihov skvot i okrenuti ga naglavačke tako da mogu zaista reći da su skinsi to napravili. Od nas šestero, dvojica nisu bila za tu ideju te su zaključili da nisam normalan, no četvero nas je ipak otišlo.

>>>BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘U trenutku moje inicijacije Dinamo se zvao Croatia, a ja sam postao navijač!’

Putem sam napravio plan – uletjet ćemo u dvorište skvota, urlajući i razbijajući sve oko sebe. U tom trenu sam postao vojni planer, rukovoidoc i izvršitelj akcije. Uglavnom, došli smo do tog dvorišta sa saznanjem da njih unutra ima puno više nego nas. Sve smo napravili po dogovoru, porazbijali smo sva stakla te smo došli do nekih zatvorenih vrata kroz koja nismo mogli provaliti. Zbog toga sam došao na ideju da zapalimo skvot i istjeramo punkere dimom  pa kako koji izlazi da ih premlatimo.

Napravili smo baklju od  smeća i starih fotelja i potpalili ju pred vratima. Zgrada je počela goriti sve više, a oni su počeli ispadati kroz prozore, no uspjeli smo izudarati jednog ili dvojicu. Sve je buknulo, a oni su bježali prema stadionu NK Zagreb. Odjednom sam začio zvuk sirene i smrznuo se što od straha, a što od adrenalina. U tom metežu nas trojica smo se razdvojili te se dogovorili da se nađemo u 5 ujutro u jednoj od birtija. Koji osjećaj – u jednoj noći postao sam ultimativni huligan.

>>>BIVŠI PRIPADNIK SKINHEADSA: ‘Slavili smo Hitlerov rođendan i vodili rat na zagrebačkim ulicama’

*Idući nastavak eksluzivne ispovijesti čitajte na portalu Zagreb.info u petak, 10 . ožujka


Komentari