BIEBER OGOLIO BORBU ZA OPSTANAK: Zastrašujući izazov pred mlađim generacijama

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Mlađe generacije su u nezavidnoj poziciji.

Justin Bieber zapalio je zagrebačku Arenu. U trenutku kada je izašao na stage dvoranom je prvo zavladao muk, a onda gromoglasan vrisak koji je parao bubnjiće. Mnogobrojni fanovi nisu mogli vjerovati da je Justin napokon došao, nakon godinu dana čekanja oni su bili nekoliko koraka od svog idola.

Dugo najavljivani koncert definitivno je opravdao pojam “spektakularnog”, kako su ga opisivali i prije iščekivanog datuma. No, nemoguće je ne primjetiti tužnu pojavu na fotografijama iz prepune Arene. Ruke su bile u zraku, no oči nisu bile uprte u mladog pjevača.

Photo: Borna Filic/PIXSELL
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Unatoč činjenici da su fizički tamo, da su na nekoliko koraka od izvođača kojeg su željeno čekali godinu dana, okupljeni klinci koncert su promatrali preko kamere svojih mobitela. Svaki trenutak se morao snimiti, svaki pokret zabilježiti, no, u okovima tehnologije, oni nisu bili u mogućnosti stopostotno prisustvovati koncertu zbog kojeg su zapadali u stanje delirija i opće histerije. A nemojmo smetnuti s uma niti paprenu cijenu koju su platili da bi doživjeli taj koncert. Fizički.

>>>VRIŠTANJE, SUZE I NESVJESTICA: Justin ‘spalio’ Arenu do temelja, djevojke poderale grla (FOTO)

Photo: Borna Filic/PIXSELL
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Potpuno apsurdna situacija. U želji da podijele s fejsom, instagramom i ostalim društvenim mrežama svoje prisustvo na spektakularnom koncertu, ovi klinci ustvari niti nisu bili prisutni. Oni su se bavili samopromocijom, dokazivanjem vlastitom društvu. Kako drukčije okarakterizirati ovu pojavu opsjednutosti vlastitim mobitelom i grčevitom željom za bilježenjem svakog trenutka i pjevačevog pokreta, pa i po cijenu žrtvovanja  prisustva na dugo očekivanom koncertu?

Moraju se dokazati ili će nestati

Justin pripada zvijezdama Y generacije, upravo generacije koja odrasta uz tehnologiju. No, prisjetimo se koncerata nekih drugih zvijezda, nešto starijih, no svakako spektakularnih. Prije samo nekoliko mjeseci Iron Maideni su održali koncert u Splitu. Spaladium Arena bila je prepuna, a nezaboravnu atmosferu Split će pamtiti još dugo. Iron Maideni okupili su nešto stariju publiku, publiku koja ne robuje čarima tehnologije.

Photo: Borna Filic/PIXSELL
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Razlika je vidljiva na prvi pogled. Iako su i na ovom koncertu bili prisutni mobiteli, korišteni su u znatno manjoj mjeri te za bilježenje pokoje uspomene. No, nikako ne u tolikoj količini da se dovede u pitanje potreba za  prisustvom na koncertu.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Naravno, neki novi klinci donose i neke nove trendove. Unatoč tome, moramo se zapitati koliko su ti trendovi zdravi i opravdani. Nove generacije moraju se dokazivati, do te mjere da se javlja potreba za što ljepšom projekcijom samoga sebe, za nužnim PR-om svoje osobnosti i onog zastrašujućeg- ili si prihvaćen u društvu ili te nema.[/box]

Ono što zgražava jest činjenica koliko truda i napora ovi mladi ljudi moraju uložiti da bi se isprofilirali i bili primjećeni. A ukoliko im se izjalove napori, oni su izopćeni, neprimjetni i u konačnici, izbrisani s društvene scene. I ne, oni ne uživaju u činjenici da se moraju što bolje prezentirati. Oni su jednostavno tu, u surovom svijetu koji nameće pravila igre.

Novi klinci, novo društvo, nova pravila igre. Ovo je njihovo vrijeme, a ono nosi izazove kojima nažalost, moraju dorasti. Kao društvo smo poprilično podbacili, do te mjere da šokirano promatramo smjer u kojem se kreću mlađe generacije, potpuno nemoćno. Nismo reagirali na vrijeme, sada ovu borbu moramo prepustiti njima samima.


Komentari