‘OVO NIJE FILM O TODORIĆU’: Dokumentarac o Gazdi, tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj (VIDEO)

FOTO: Facebook / Gazda

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma Gazda.

Gazda je dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora. Autori filma prikupili su dokumentaciju o nastanku dinastije Todorića. U dokumentarcu će biti prikazani i razgovori s brojnim čelnim ljudima.

Film produkcije Hrcin traje 80 minuta. Redatelj filma je Dario Juričan, scenarij potpisuje Zvonimir Tivon, montažerka je Sandra MitićEkipa filma: Igor Jelinović, Bojan Radanović, Luka Sepčić, Josip Lukić, Juliana Kučan.

Premijera filma Gazda bit će u utorak 4. listopada u Kinu Europa s početkom u 19:30. Na premijeri će se predstaviti kompletna ekipa filma.

Karte za premijeru do daljnjega nisu u prodaji. Nakon projekcije slijedi druženje s ekipom uz piće.

Gospodinu Ivici Todoriću i gospodinu Marijanu Hanžeković upućen je poziv za premijeru filma.

Izazvao veliku medijsku pažnju

Jedna od rečenica kojom počinje film je “Ovo nije film o Todoriću”.

Film je imao testnu projekciju na Motovun Film Festivalu gdje je izazvao veliku medijsku pažnju, nakon čega je i ispunjen prvi cilj crowdfunding kampanje da se prikupi 3 000 $ za dovršetak filma. U crowdfunding kampanji, koja je završila 28. rujna ove godine, skupljeno je preko 7 500 $ za dovršetak filma.

U odnosu na testnu projekciju, film je veći za jedno poglavlje i duži za deset minuta.

“Gazdu radimo već tri godine. Film je dokumetaran, a ujedno i edukativan, jer pokazuje kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Kako nas je u međuvremenu najveći lanac kina u Hrvatskoj odbio prikazati, postavili smo si cilj da skupimo sredstva za kinofond – za mjesta koja nemaju kino. Također smo odlučili da ćemo izdati knjigu Gazda!”

Cenzura filma na internetskom portalu

Osim što ih je odbio najveći lanac kina u Hrvatskoj, odbilo ih je još nekoliko hrvatskih filmskih distributera, a filmska ekipa suočila se i sa cenzurom na internetskim portalima, što je ujedno prikazalo i bit filma.

“Jutarnji list objavio je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici vijest o tome kako najveći hrvatski lanac kina (to je onaj u kojem se mala Voda s porukom prodaje za 15kn) bojkotira prikazivanje filma Gazda. Tekst pod naslovom Suočeni s odbijanjem kino-distribucije, ekipa filma poziva sva mjesta bez kina da se prijave za projekciju nije dugo izdržao – već u utorak izbrisan je s portala Jutarnjeg lista. Upravo je takva cenzura bila jedan od motiva da snimimo film. Cijelo jedno poglavlje filma, pod nazivom Strah, posvećeno je tome kako Gazda kontrolira medije i distribuciju tiska, manipulira strahovima vlastitih radnika, uhljebljuje zaslužnu ekipu u svom Gazdinstvu…”, stoji u objavi na službenoj Facebook stranici.

Rapored projekcija filma Gazda diljem Hrvatske pogledajte na linku.

 


Komentari