I ŽIVOTINJAMA JE VALENTINOVO: Saznajte sve što niste znali o njihovom ljubavnom životu

www.zoo.hr

U povodu Valentinova za subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače organiziran je program “14 nijansi ljubavi.”

Od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt kreću vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive. Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine. Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka.

Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini – u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca – brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce. Tukani bi mogli biti uzor i mnogim ljudima. Jako ozbiljno shvaćaju život u paru – ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti – donosi joj darove, kljucka noge…

Svi građani koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2015., u nedjelju, na Valentinovo, Zoološki vrt mogu posjetiti besplatno.


Komentari