BIJELA ZAGREBAČKA NOĆ: Programi se protežu od skrivenog parkića do Laube

Facebook/Milan Bandić

Naš glavni grad će biti rame uz rame velikim svjetskim metropola u “Bijeloj noći”.

Zagreb će se u subotu, 1. listopada ponovno pridružiti svjetskim metropolama u kulturno-umjetničkoj manifestaciji “Bijela noć”, čije će se drugo, zagrebačko izdanje od poslijepodnevnih sati do kasno u noć održati na čak osamnaest lokacija.

U šetnji gradom, Zagrepčani i sve brojniji turisti moći će besplatno pogledati niz kulturnih događanja priređenih za “Nuit Blanche”, što u prijevodu s francuskog jezika znači besana, neprospavana noć, piše radio Sljeme.

Gradonačelnik Milan Bandić poželio je da 1. listopada što više ljudi posjeti “Bijelu noć”, kojom će se Zagreb pridružiti svjetskim metropolama, od Rima i Pariza do Melbournea i Toronta.

“Presretan sam što drugi put zaredom možemo biti u tom društvu”, napomenuo je.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, izrazila je zadovoljstvo što suvremena umjetnost ponovno izlazi na ulice Zagreba, kao što je to bilo i prošle godine kada se, u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, održala prva “Bijela noć”.

Podsjetivši kako je zagrebački HNK još prije dvije godine priredio Dan otvorenog trga, kada su programi tog kazališta izašli na prostor oko njega, intendantica Dubravka Vrgoč je najavila da će ansambli i ove godine izaći iz zgrade i pokazati ono najbolje što rade.

Program HNK će se održavati u dva dijela počevši od 16 sati. Izvest će se, među ostalim, dijelovi “Seviljskog brijača”, “Figarovog pira”, “Carmen”, predstave “Tri zime” i baleta “Labuđe jezero”, a glumci će govoriti stihove.

Potom će uslijediti večernji dio, sa svjetlosnim instalacijama i mapiranjem zgrade. Audiovizualnu intervenciju na pročelju zgrade HNK izvest će video umjetnik Ivan Marušić Klif, skladatelj i glazbenik Nenad Sinkauz te Hrvoje Nikšić. U zgradi HNK paralelno će se održavati Tajna povijest kazališta – razgledavanje unutrašnjosti kazališne zgrade uz glumce Barbaru Vicković i Kristijana Potočkog.

Programi od skrivenog parkića do Laube

Skriveni parkić kod Uspinjače, Art Park, bit će u programu “Rabbit Hole” osvijetljen na poseban način – pedesetak radova raznih street umjetnika dobit će novi izgled dizajniranim svjetlosnim instalacijama.

Uz svjetlosne efekte u parku kroz cijeli dan te bogati glazbeni program i stalni postav galerije na otvorenom, odvijat će se likovne radionice na temu i crtanje uživo. Likovne radionice na zadanu temu bajke održat će udruga Praktikum – centar za djecu i mlade.

“Bijelu noć” će ponovno ugostiti i Plato Gradec s nekoliko programa. U podnožju platoa akademski slikari Dominik Vuković i Martin Hrastić te street art umjetnici Modul osam i Boris Bare oslikavat će mural s hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima.

Svjetlosno-zvučne instalacije razigrat će i Park Zrinjevac, s radom “Urban Lights Contacts” dvojca Scenocosme, kao i novootvoreni Tunel Grič.

Medijateka Francuskog instituta donosi instalaciju L.I.R., prvu digitalnu “Babilonsku knjižnicu”, u kojoj se poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegne od stvarnosti uranjajući u snove pisaca.

Tehnički muzej Nikola Tesla omogućit će posjetiteljima besplatno razgledavanje interaktivne izložbe “Molekule koje su promijenile svijet”, a u ulaznom dijelu svjetlosne efekte vezane za molekule uz prigodnu ‘molekularnu’ glazbu Thierryja Delatoura.

U Etnografskom muzeju promotivno brijanje, a na ulicama grada luminoakustični kombi

Muzej za umjetnost i obrt počinje svoju “Bijelu noć” kreativnom radionicom AmbaLAŽIRANJE i susretom s dizajnerskim dvojcem Bachrach & Krištofić, a nastavlja vodstvom Izložbom hrvatskog dizajna 1516 i izložbom u skrivenom vrtu Muzeja.

Uz izložbu “Puna šaka brade” Etnografski muzej organizira plesnjak po uzore na nekad vrlo popularni način zabave u Zagrebu, organizira i plesne radionice swinga, rock’n’rolla i lindy hopa te promotivno brijanje i uređivanje brada i brkova.

Manifestacija će svoj prostor naći i u Studentskom centru, gdje će, u sklopu Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, američki umjetnik Bruce McClure izvest će u Francuskom paviljonu dva audiovizualna performansa za dva 16- milimetarska projektora.

U sklopu programa Pogonator 2016, u Pogonu Jedinstvo izvest će se predstava “Pod staklenim zvonom” Vesne Mačković, u okviru Vintage Zagreb Festivala na Trgu bana Josipa Jelačića puštati francuske retro pjesme, održavati modna revija, plesna radionica, koncert grupe Swingers, dok će se u kinu Europa prikazati film “Ludi Pierrot” Jean-Luca Godarda.

Na Europskom trgu će se održati “Mozgaonica” s igricama Čovječe ne ljuti se, Reversi XXL, Križić Kružić, Nemoguća misija, Gospodar prstenova, Soma cube, Tangram, Hexi slagalica, Spin to win, Jenga, Crazy loops , koje će posjetiteljima objašnjavati dva edukatora.

Autorsko-izvođački tandem LIGHTUNE.G & BuntArt predstavit će luminoakustičnu vožnju Zagreb – svakih pola sata kombi će od Trga sv. Katarine voziti gradom, a javna rasvjeta, semafori, svjetla zgrada i parkova, automobili koji se kreću gradom, ali i izostanak svjetla, preko solarnih panela na krovu i računala na koje su spojeni, stvorit će jedinstvenu zvučnu kompoziciju.

Progam za ‘besanu noć’ pripremila je i Kuća za ljude i umjetnost, gdje je u tijeku izložba Plamena Dejanoffa te Klovićevi dvori, s izložbom “Put u vječnost”.


Komentari