‘ZVIJER S ISTOKA’ JE PRED VRATIMA: Meteorolog otkriva koliki nas minusi očekuju u nadolazećim danima

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

“Zvijer s istoka”, točnije ledeni val koji je već zahvatio sjevernu i središnju Europu, uskoro će pokucati i na naša vrata.

“Prije otprilike mjesec i pol, primijetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu zračnu masu na sjeveru, tamo gdje joj je i mjesto. Vrtlog je slabio jer se jedna pacifička anticiklona snažno gurala prema njemu, a viši slojevi atmosfere istodobno su se pojačano zagrijavali”, otkrio je meteorolog Nove TV Darijo Brzoja za Dnevnik.

Ova kretanja uzrokovala su poremećaje u cirkulaciji, tj. mlazna struja počela je snažnije meandrirati, a mrzli polarni zrak, umjesto na jednom mjestu, u konačnici se podijelio u dvije mase koje su se onda krenule razlijevati prema jugu.

“Dolazeći sa sjevera ta masa skreće u desno, a nama onda ovdje na Mediteranu dolazi iz smjera sjeveroistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa, popularno nosi ime Beast from the East, ili Zvijer s istoka”, napominje meteorolog.

Konkretno, to za nas znači da nas idućih dana očekuje poprilično hladno vrijeme, kao i minusi. Srećom, za razliku od dijelova Europe i Amerike gdje se proteklih dana mjerilo i -35, u Hrvatskoj se ne očekuju temperature niže od -10 na kopnu, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule.

“Idućih nekoliko dana treba zaštititi biljke, pustiti vodu iz cijevi tamo gdje je to potrebno, gdje može doći do smrzavanja, pobrinuti se i za životinje. A mi se trebamo samo toplije odijenuti i pojačati grijanje, a na otvorenom čuvati se ozeblina”, poručio je Brzoja.

 


Komentari