Zbog uvođenja treće doze cjepiva reorganizira se rad cjepnog punkta Velesajam: Evo novog rasporeda

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Objavom najnovijih preporuka Hrvatskog zavoda za javnog zdravstva (HZJZ) vezanih za docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv covida-19, iz grada javljaju kako je došlo i do reorganizacije rada cjepnog punkta Velesajam.

Tako ističu kako će u paviljonu šest utorkom, četvrtkom i petkom biti organiziran nastavak cijepljenja prvom dozom i docjepljivanja svim dostupnim vrstama cjepiva. S druge strane, ponedjeljkom i srijedom bit će organizirana primjena treće i docjepne (tzv. booster) doze osoba koje su završile primarno cijepljenje.

Temeljem navedenog, raspored za tjedan koji je pred nama je sljedeći:

Ponedjeljak, u vremenu od 8,00 do 12,00 sati organizirana je primjena treće doze u imunokompromitiranih osoba cjepivom Comirnaty [Pfizer] i Spikevax [Moderna] i docjepljivanje osoba koje su završile primarno cijepljenje, neovisno o vrsti cjepiva, cjepivom Comirnaty [Pfizer].

Utorak, u vremenu od 14,30 do 19,00 sati, cjepivima Comirnaty [Pfizer], Janssen [Johnson & Johnson] i Spikevax [Moderna], javni poziv na prvu i drugu dozu.

Srijeda, u vremenu od 8,00 do 12,00 sati, primjena treće doze u imunokompromitiranih osoba cjepivom Comirnaty [Pfizer] i Spikevax [Moderna] i docjepljivanje osoba koje su završile primarno cijepljenje, neovisno o vrsti cjepiva, cjepivom Comirnaty [Pfizer].

Četvrtak, u vremenu od 14,30 do 19,00 sati, cjepivima Comirnaty [Pfizer], Janssen [Johnson & Johnson] i Spikevax [Moderna], javni poziv na prvu i drugu dozu dok će u petak, u vremenu od 8,00 do 12,00 sati, biti organizirano cijepljenje cjepivima Comirnaty [Pfizer], Janssen [Johnson & Johnson] i Spikevax [Moderna], javni poziv na prvu i drugu dozu.

Preporuke HZJZ-a

Iz grada podsjećaju i kako sukladno uputama HZJZ-a treća doza predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti osam tjedana nakon druge doze.

Umjerena do teška imunosupresija uključuje, ali nije ograničena, govore, osobe sa sljedećim stanjima: aktivno liječenje solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti;
osobe na hemodijalizi; osobe kojima je transplantiran solidni organ te se primjenjuje imunosupresivna terapija; primjena CAR-T stanica ili transplantacija hematopoetskih matičnih stanica (unutar 2 godine nakon transplantacije ili uzimanja imunosupresivne terapije); umjerena ili teška primarna imunodeficijencija (npr. DiGeorgeov sindrom, WiskottAldrichov sindrom); uznapredovala ili neliječena HIV infekcija (osobe s HIV-om i brojem CD4 stanica <200/mm3, anamneza AIDS indikatorskih bolesti bez imunološke rekonstitucije te kliničke manifestacije infekcije HIV-om); aktivno liječenje visokim dozama kortikosteroida (tj. ≥20 mg prednizona ili ekvivalenta dnevno ako se primjenjuje ≥2 tjedna; ≥40 mg prednizona ili ekvivalenta dnevno dulje od tjedan dana), alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, primjena kemoterapije u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna, blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora (TNF blokatori) i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje.

Vrijeme davanja treće doze za svaku imunokompromitiranu osobu, odluka je specijaliste koji osobu liječi, navode potom.

Za ostale osobe, docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od primarne serije cijepljenja, a kako bi se produžilo trajanje zaštite. Ista se daje sljedećim kategorijama stanovništva: korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom; radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja; zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite; svim osobama u dobi 65 i više godina; svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.


Komentari