‘ZAŠTITE SEBE I SVOJU IMOVINU’ Stiže ciklona iz Njemačke, izdano upozorenje za vikend! Moguće su poplave

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Za vikend su najavljene jake kiše, zbog čega su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) upozorili da takva količina oborina može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Kontinentalni dio Hrvatske bit će najpogođeniji, a najmanje kiše se očekuje u Dalmaciji.

U većini unutrašnjosti, tijekom subote past će između 15 i 50 litara po četvornom metru, a ponegdje i puno više. Do smirivanja vremena u ponedjeljak, neki će dijelovi Hrvatske vrlo vjerojatno izmjeriti i više od spomenutih 100 litara kiše. Pljuskovi u tako kratkom vremenu mogu prouzročiti poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka. DHMZ upozorava na opasnost od navedenog Zagrebačku, Osječko-Baranjsku i Karlovačku i Ličko senjsku županiju.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozoravaju meteorolozi.

Hrvatske vode upozoravaju:

Upozorenje su izdale i Hrvatske vode, naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, a procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), priopćili su iz Hrvatskih voda.

Komentari