ZAGREPČANI, TREBAMO LI SE BRINUTI?! Meteorologinja otkrila što ‘ne štima’ sa zrakom u metropoli

Foto: Zagreb.info

U četvrtak je na mjernoj postaji Ksaverska cesta u Zagrebu ustanovljeno prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) ustanovio je prekoračenje praga obavješćivanja od 180 μg/m3.

Ta vrijednost zabilježena je tijekom tri uzastopna sata mjerenja u periodu od deset do 13 sati. Što točno znači ta koncentracija i trebamo li biti zabrinuti, objasnila je meteorologinja Tea Blažević za N1.

“Ozon se u gornjoj atmosferi ili stratosferi javlja kao prirodni kemijski spoj, koji nam je važan jer nas štiti od štetnog sunčevog zračenja. U donjem sloju atmosfere ili troposferi, ozon se javlja kao umjetno stvoren spoj, Prizemni ozon se formira prvenstveno od fotokemijskih reakcija između dvije glave skupine onečišćujućih tvari u zraku, hlapljivih ugljikovodika (koji nastaju izgaranjem goriva u automobilima) i dušikovih oksida”, započela je Blažević.

“Kad je gustoća prometa velika, u većim gradovima, visoka je koncentracija prizemnog ozona. Najveće su koncentracije prizemnog ozona u ljetnim mjesecima, što je sada slučaj. Granična vrijednost je 180 mikrograma po metru kubičnom, što je danas prekoračeno, tijekom tri uzastopna mjerenja”, nastavila je.

“Nema razloga za paniku, ali osjetljivim skupinama ljudi – maloj djeci, trudnicama, starijim osobama, kroničnim bolesnicima, dobro bi bilo ostati u zatvorenom”, pojasnila je metereologinja.

 

Komentari