ZAGREPČANI, OVO JE VAŽNO! I dalje su otvorene linije za pomoć nakon potresa, evo detalja

Foto: Ana Korenić

Za građane Zagreba i dalje su otvorene telefonske linije za operativnu asistenciju gradskih službi nakon potresa, izvijestili su u utorak iz Gradske uprave nakon što su potresi kod Petrinje dodatno oštetili i građevine u Zagrebu.

“Operativnu asistenciju gradskih službi, vatrogasaca, komunalnih redara, Ureda za upravljanje hitnim situacijama, trgovačkih društava građani mogu zatražiti tijekom cijeloga dana i noći putem brojeva 0800 8802 i 0800 8805”, priopćili su iz zagrebačke Gradske uprave.

Nakon potresa u Petrinji, centar za operativnu asistenciju primio osam tisuća poziva

Gradski ured za mjesnu samoupravu je putem vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora te samih građana, od potresa 29. prosinca 2020. primio 119 prijava, od kojih se 116 odnosi na urušavanje ili oštećenje dimnjaka te pucanje zidova, a prijave se sada primaju isključivo putem Kontakt centra Zagrebačkog holdinga.

Od prvog snažnog potresa u Petrinji, 28. prosinca te razornog potresa dan kasnije do 4. siječnja, pozivni centar Zagrebačkog holdinga za operativnu asistenciju primio je oko osam tisuća poziva, objavljeno je na stranicama zagreb.hr.

Napomenuli su da se hitne intervencije operativnih gradskih službi na sanaciji posljedica potresa mogu zatražiti i putem elektroničke pošte.

“Na adresu [email protected] potrebno je poslati osobne podatke, odnosno ime, prezime i broj telefona te adresu objekta, uz što je moguće detaljniji opis i fotografije, kao i navesti potrebu hitnih sigurnosnih aktivnosti”, stoji u priopćenju.

Kad je riječ o šteti na objektima nastaloj kao posljedica potresa, podsjetili su da građani to prijavljuju Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine putem aplikacije.

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu, otvoren je i besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina, koje će na terenu provesti statičari.

“Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što brže detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva, ili privremeno neupotrebljiva i nije za boravak ljudi “, navodi se u priopćenju iz Gradske uprave.


Komentari