ZAGREPČANE PRESTRAŠIO GLASAN ZVUK! ‘Bome je zarondalo, zavibrirala su stakla i TV… Ležim na fotelji i osjetim jeziv zvuk!’

Glavni kolodvor u Zagrebu (Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX)

Zagrepčane je oko 11:20 sati prestrašio glasan zvuk.

“Kao eksplozija”, “Ležim na fotelji i osjetim jeziv zvuk”, “Kratko, ali jako”, “Bome je zarondalo u Retkovcu i zavibrirala su stakla i TV”, samo su neki od komentara objavljenih na aplikaciji EMSC.

Najvjerojatnije se radi o probijanju zvučnog zida, o čemu smo izvijestili u utorak.

Obavijest iz MORH-a ponavljamo i sada:

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u vremenu od utorka 17. svibnja do petka 20. svibnja 2022., od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Planiran je probni let na podzvučnim brzinama u zoni probnih letova “Lekenik“, nakon čega će se provoditi zadnja faza ispitivanja aviona tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1 000 do 10 000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te iz MORH-a mole građane za strpljenje i razumijevanje.


Komentari