VRHUNAC TEK SLIJEDI! Debeli minusi zahvatili su Hrvatsku. Doznaje se kada će zatopliti

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hladni val zahvatio je Hrvatsku, a onim zimogroznima ova nagla promjena s gotovo proljetnih na ledene uvjete nije nimalo sjela. Debeli minusi osjete se i na krajnjem jugu i otocima, a najniža temperatura na području cijele Hrvatske zabilježena je u Zavižanu gdje je iznosila -16 Celzijevih stupnjeva.  Vrhunac hladnoće očekuje se za vikend, a slabljenjem hladnog sjeverca, temperature će polako rasti kroz idući tjedan.

Treba naglasiti da nije to ništa neobično za prevrtljiv mjesec kao što je veljača. Ovo hladno razdoblje vrlo vjerojatno će potrajati sve do idućeg tjedna. Najteže je onima bez krova nad glavom, pa je ravnatelj Ustanove Dobri dom grada Zagreba izvijestio kako otvaraju vrata pučke blagovaonice, od 20 sati do 7 ujutro, za sve one kojima je potreban topao prostor i mjesto za boravak u ovim hladnim danima.

Što očekuje Zagreb u nedjelju: 

Pretežno sunčano, ujutro uz umjerenu do povećanu naoblaku. Puhat će umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura od -7 do -5, a najviša dnevna oko 1 °C.

Na snazi žuto upozorenje:

DHMZ je za područje gotovo cijele Hrvatske, pa tako i Zagreba, izdao žuto upozorenje. Slojevito se odijevajte, jer hladni val baš kao i toplinski može djelovati na zdravlje, a upozorenje na umjerenu opasnost je izdao i DHMZ. Topla odjeća u narednim danima sačuvat će vas od ozeblina, ali i prehlade, stoga nigdje bez šala i rukavica. Imajte na umu da se 30 posto topline gubi iz područja glave, stoga svakako obratite pozornost da zaštite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), a u slučaju snijega nosite odjeću koja ne propušta. Odjeća vam ne smije biti preuska, te izbjegavajte neudobnu obuću poput visokih potpetica kako biste smanjili rizik od pada i ozljeda.

 Temperature su najniže u jutarnjim i noćnim satima, te biste trebali izbjegavati boravak na otvorenom u to vrijeme. Također, starije osobe i kronični bolesnici trebaju biti na dodatnom oprezu jer hladnoća donosi pogoršanje stanja.


Komentari