VOZAČI, OPREZ! Policija za blagdane pojačano nadzire promet, pazite što radite

Ilustracija, Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Policija je najavila da će pojačano nadzirati promet kako bi u vrijeme blagdana spriječili i kaznili najteže prekršaje, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu – alkohol, brzinu, sigurnosni pojas i mobitel, ali i prekršaje recidivista.

U pojačanim aktivnostima u vrijeme blagdana bit će uključen maksimalno raspoloživi broj prometnih policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, priopćilo je Ravnateljstvo policije. Uz to, policija upozorava na prilagodbu brzine kretanja vozila vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Budući da se u narednim danima očekuje zahladnjenje, a ponegdje kiša i snijeg, policija upozorava vozače na moguće vlažne i kliske kolnike zbog čega se prilikom kočenja produžava zaustavni put pa je veća vjerojatnost gubitka kontrole nad upravljačem i slijetanja s kolnika te prelaska u trak za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Policija podsjeća kako valja voditi računa i o velikim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura, ali i da je na velikom broju autocesta i državnih cesta u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme.

Korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, obavezno je do 15. travnja 2021. i odnosi se na sve vrste motornih vozila, osim vozila Oružanih snaga RH. Zimska oprema se na ostalim cestama mora koristiti kada su na kolniku snijeg ili poledica, podsjetila je policija.

Policija apelira i na pješake te bicikliste da poštuju prometne propise i da u noćnim uvjetima vožnje na sebi imaju reflektirajuću odjeću kako bi se izbjegle neželjene posljedice zbog njihove slabe vidljivosti.

Biciklisti se posebno upozoravaju da noću, od prvog sumraka do potpunog svanuća, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. U protivnom, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.


Komentari