VOZAČI, KREĆE ‘VELIKA VIKEND AKCIJA’! Policija će dežurati na ulicama, nema što neće provjeravati!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL, Ilustracija

Tijekom vikenda, od 21. do 24. svibnja 2021. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

Akcije se provode s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Prošlog vikenda nije bilo bajno


Tijekom vikenda, od 14. do 17. svibnja također je provedena ova akcija, utvrđen je ukupno 541 prometni prekršaj, od čega 46 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 217 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 73 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 121 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica bile su:

U subotu, 15. svibnja oko 20 sati, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom u Dugom Selu te obavljenom kontrolom utvrđena mu je koncentracija od 2,13 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa i smješten u posebne prostorije do otrežnjenja.

Jučer, 16. svibnja oko 1.30 sati, 31-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom, a kretala se Savskom cestom u Zagrebu. U nadzoru prometa izmjerena joj je koncentracija od 1,39 g/kg alkohola u organizmu, zbog čega je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je pet osoba koje su imale negativan test, a dvije su osobe odbile se testirati.

Od 52 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (23,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (17,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Komentari