VJEČNA NEDOUMICA ZAGREPČANA: ZET odgovorio na pitanje koje se svi pitaju kada vide kontrolora karata

Žena pomogla putniku koji je u tramvaju dobio epileptični napad (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Korisnici ZET-a nerijetko s nađu u situaciji da im tramvaj ili autobus kojeg čekaju, i u najavi je njegov dolazak, nikad ne stigne. Do toga dolazi, između ostalog, kad kontrolori karata uhvate nekog da se vozi bez karte.

‘PUNO SE GRADILO, A TRAMVAJA NEMA’ Prostora za još pruge ima diljem grada: ‘To bi bio pravi potez i odlično prometno rješenje’

Ako osoba nije raspoložena za suradnju, kontroloru odbija dati osobnu iskaznicu nakon čega odluče pozvati policiju, posebice u situaciji kad slijepi putnik odbija napustiti vozilo. Vozač zaustavi autobus ili tramvaj, ostatak putnika negoduje, a tvrdoglavi čovjek bez karte ne popušta.

Zasigurno su se mnogi barem jednom u svojem životu našli u sličnoj situaciji. Pitanje koje se često postavlja i o kojem se polemizira, čak i sa samim kontrolorima i organima reda, je može li kontrolor karata na uvid tražiti neki od osobnih dokumenata.

Iz ZET-a imaju spreman odgovor na ovo, jedno od najčešćih pitanja koja im se postavljaju.

“Ukoliko je putnik zatečen u vozilu bez valjane karte, na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika, dužan je dati vjerodostojne podatke o svom identitetu. Odbije li putnik dati tražene podatke i prekine li se bilo kakav oblik korektne komunikacije, kontrolor može zatražiti asistenciju djelatnika nadležne policijske uprave, radi utvrđivanja identiteta osobe u prekršaju”, objašnjavaju.

Iako je riječ o situaciji koja je nezgodna za sve putnike koji se zajedno s onim bez karte nađu u vozilu, kontrolor postupa prema svojim ovlastima i propisima.


Komentari