VELIKA PROGNOZA: Vakula otkrio što nas čeka do kraja veljače! Spremiti kapute ili ne spremiti, vječno je pitanje

Foto: Instagram

U ovom prevrtljivom mjesecu, ponovno ulazimo u toplo razdoblje. Kako je veljača započela, tako će i završiti, u južini. Prošlog vikenda nosili smo debele kapute, a ovoga bi mogli odjenuti i kožne jakne. Iako nas mjestimice očekuje kiša, temperatura će u poslijepodnevnim satima rasti i do 15 Celzijevih stupnjeva. Već u nedjelju očekuje nas sunčan dan zbog čega ne sumnjamo da će mnogi pohrliti na kavu za van.

Svakako treba napomenuti da neće svuda biti jednako toplo kao što je to bilo početkom veljače, ali minusi u jutarnjim i noćnim satima će izostati. Najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula za HRT kaže kako je ovo jedna od toplijih veljača u povijesti, no ne i ekstremna kao prošle godine.

Što nas očekuje u narednim danima:

Za vikend će biti još toplije, kao da je proljeće. U subotu nas očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U noći i ujutro u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lokalno magla. Mjestimice će pasti malo kiše u gorju te na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu. Već u nedjelju očekuje nas razvedravanje, a i južina. U većini Hrvatske bit će sunčano.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na Jadranu i jugo. Najniža temperatura zraka od 1 do 5, na Jadranu od 6 do 9, a najviša uglavnom između 13 i 15 °C, u gorju malo niža.

Zagreb:

U subotu i u nedjelju u metropoli će biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža temperatura zraka od 3 do 5, a najviša oko 15 °C, u okolnom gorju oko 9 °C.

Što nas očekuje na proljeće:

“Tijekom posljednjih nekoliko tjedana zimske oluje zahvatile su Zapadnu Europu, ali i južni dio kontinenta. Na Balkanu se to očitovalo kao val zahlađenja koji je i u dijelove Hrvatske donio jutarnje temperature niže od -10 Celzijevih stupnjeva. Očekuje se da će ova fronta, koja sa sobom nosi oluje, ostati aktivna i početkom proljeća”, najavljuju meteorolozi AccuWeathera.

Očekuje se da će oluje putovati preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta.

“Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do svibnja nanijeti štete jugu kontinenta”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Dodao je i kako se u regiji do svibnja očekuje mnogo padalina.

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja diljem Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine.

Komentari