VAKULA: ‘Očekujte oluje, tuču, poplave pa čak i snijeg’

Screenshot HRT

Južina je u zraku! Ako je ne osjećate – do petka ćete je moći pratiti po padu tlaka, jačanju južnog i jugozapadnog vjetra u unutrašnjosti, te još više juga na Jadranu. Biometeorološke prilike bit će sve nepovoljnije, a upozorenja na opasne vremenske pojave sve češća i ozbiljnija, kazao je Zoran Vakula za HRT.

No, barem će mnogi željni kiše doći na svoje, osobito na Jadranu i uz njega –  manje tijekom srijede, a više u četvrtak i petak, kada će pasti i zamjetnije količine. Nažalost, često u obliku kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, koji u kombinaciji s jakim i olujnim jugom lokalno mogu prouzročiti i poplavljivanja, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, do kada će u gorju, osobito Gorskoga kotara i Like – pasti i malo snijega! Planirate li na put, svakako imajte zimsku opremu.

Osim snijega u gorju – travanjsku zanimljivost koja većini neće prouzročiti znatnije nevolje – jamačno je važnije upozoriti kako će potkraj četvrtka i u prvom dijelu petka ponegdje biti i olujnog nevremena. Tuča je moguća, a nagle promjene vjetra gotovo su sigurne, i to ne samo na Jadranu, nego i područjima uz njega, pa i u sjevernijim krajevima, gdje će kiše biti najmanje, iako bi mnogima dobro došla. No valja se nadati barem djelomičnom ublažavanju suše.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno, uz mogućnost za malo kiše uglavnom u zapadnim krajevima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, a temperatura ujutro od 5 do 8 °C, poslijepodne od 20 do 22 °C.

Samo malo manje toplo poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz povremenu slabu kišu češću nego na istoku, osim u Međimurju i Zagorju gdje će se vjerojatno zadržati suho, te uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Sljedećih dana promjenljivo, do petka vjetrovito, ponegdje olujno nevrijeme

U nastavku tjedna i početkom novoga malo manje toplo, ali u četvrtak i petak još vjetrovitije nego u srijedu, i gdjekad na kopnu uz mjestimice jak i olujan vjetar. Ponegdje će biti i obilne kiše i grmljavine, osobito u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, i to ponajviše u noći s četvrtka na petak, kada će, uz zahladnjenje, u gorju kratkotrajno padati i snijeg. Već u subotu barem djelomice sunčano i većinom bez oborine, uz iznimku unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se ponovno povećava vjerojatnost za kišu i drugdje.

Na Jadranu do petka još vjetrovitije nego na kopnu, uz većinom jako i olujno jugo, te također uz povremenu kišu, često i obilnu, te pljuskove s grmljavinom. Mjestimice će biti i olujnog nevremena, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, kada će i vjetar naglo mijenjati smjer. Tijekom petka sa zapada smirivanje vremena i razvedravanje, pa je u subotu samo rijetko moguć poneki pljusak, ali već od nedjelje ponovno je moguća kiša duž cijeloga Jadrana. Srećom, uz slabiji vjetar nego do petka.

Komentari