JUŽINA RUŠI SVE REKORDE! Loše vijesti za meteoropate, do kraja tjedna stiže ‘plačko’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL/ Ilustracija

Iako u veljači ponekad bilježimo temperaturu od 20 Celzijevih stupnjeva, ovoga četvrtka 4. veljače u Zagrebu je zabilježen najtopliji četvrti dan veljače u povijesti. Glavni grad se grijao na 18 °C, što je mnoge potaknulo na šetnju, bicikliranje, ali i odlazak na špicu.

Ova rekordna južina se nastavlja sve do nedjelje, a diljem Hrvatske toplije od prosjeka bit će već u ranim jutarnjim satima.

“Početkom novoga tjedna malo manje toplo, a od srijede slijedi hladnije. No još uvijek se ne zna koliko, jer je veliki rasap prognostičkih izračuna, pa na kopnu možemo imati od zamjetnih temperaturnih minusa, i cjelodnevnih, do čak nastavka iznadprosječne topline – malo vjerojatne, ali moguće. I dok pouzdanije prognoze za drugi dio sljedećega tjedna tek slijede, već sada se može tvrditi kako će ovo razdoblje od 3. do 9. veljače u mnogim krajevima biti među najtoplijima u ovom dijelu godine. Ponegdje vrlo vjerojatno i rekordno toplo‘, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Ako ste meteoropat, ovo vrijeme nije nimalo povoljno za vas. Danas je biometeorološka situacija nepovoljna, a do nedjelje će ona postati “plačko”, otkriva za Tportal Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a,

Zbog navedenog meteoropati bi mogli imati izraženije glavobolje i biti razdražljivi, a kronični bolesnici mogu imati pojačane tegobe od kojih inače pate. S dolaskom hladnijeg vremena, dolazi do olakšanja za organizam, no ipak zbog velike temperaturne razlike u kratkom periodu, navedena promjena može imati nepovoljan utjecaj.

Komentari