UPALJEN JE METEOALARM, STIŽE VELIKA PROMJENA! Pripremite se dobro, moglo bi biti tuče i poplava!

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL/Ilustracija

Nakon niza toplinskih valova i obilja sunca, za vikend nam stiže pravo osvježenje. Još u petak u većini krajeva prevladavat će pravo ljetno vrijeme, no s dolaskom večeri naoblaka i oborine najavit će nestabilan kraj tjedna. Na snazi je Meteoalarm za cijelu zemlju.

Što nas očekuje u petak?

Ako idete na more, dobra vijest je da će u petak u Dalmaciji biti sunčano. U ostalim krajevima povremeno mala i umjerena naoblaka uz malu mogućnost za poneki pljusak, ponajprije u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 27 i 32 °C.

U Zagrebu će prijepodne barem djelomice sunčano. Poslijepodne oblačnije, a osobito prema kraju dana i u noći mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 20, a najviša dnevna od 27 do 30 Celzijevih stupnjeva.

Kiša, vjetar i pad temperature za kraj tjedna

Vikend će pomalo podsjećati na jesen zbog nižih temperatura i promjenjivog vremena. Iako će biti sunčanih razdoblja, bez kišobrana gotovo i da nećete moći izaći jer će biti moguća u bilo kojem trenutku. Ponegdje će pasti i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Nije isključena pojava ni olujnih nevremena, pa čak i bujičnih poplava, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Nestabilno će biti i na Jadranu s naglaskom na subotu. Puhat će jaka, na udare i olujna bura i tramontana na sjevernom dijelu obale. Očekujte ograničenja u prometu zbog navedenog. Nestabilan će biti i početak idućeg tjedna, ali vrućine nam se vraćaju već od srijede.

Stanje na cestama u petak

Pojačan je promet na gradskim ulicama i obilaznicama, a tijekom dana, s obzirom na nadolazeći vikend, moguće su poteškoće, upozoravaju u petak  ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK)

Poteškoće u prometu moguće su tako na riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Krčkom mostu, graničnim prijelazima, trajektnim lukama i pristaništima, autocestama, duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta, Istarskom ipsilonu, te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu. Kolona osobnih i teretnih vozila pred GP Bajakovo duga je oko jedan kilometar pa HAK poziva vozače na  strpljenje.

Zbog radova na Jankomirskom mostu na ulazu u grad Zagreb u smjeru istoka, vozi se jednim trakom, a kako bi izbjegIi prometna zagušenja, vozačima savjetuju da koriste čvor Lučko na zagrebačkoj obilaznici (A3).  U pomorskom prometu nema poteškoća.


Komentari