Ulogirali ste se na Facebook i dočekao vas je blokirani profil? Evo što može dovesti do toga

Pixabay (ilustracija)

Ako ste ikad naišli na Facebook profil koji pored slike ima ikonu štita s ključanicom, riječ je o zaključanom profilu. Što znači imati zaključan profil i što se na njemu sve može vidjeti?

Facebook svakim danom koriste milijuni ljudi. Objavljujemo sitnice vezane uz svakodnevni život, dijelimo fotografije, razgovaramo s prijateljima i kolegama.

Facebook ima mogućnost zaključavanja ili deaktiviranja profila u bilo kojem trenutku i time vam može blokirati pristup značajkama ili doslovno blokirati mogućnost prijave.

Razloga zbog kojih Facebook zaključava Facebook profile ima puno, no u većini slučajeva ih je vrlo lako razriješiti. Tportal je sastavio listu razloga koji su Facebook mogli potaknuti da blokira vaš račun.

Prevaranti
Ako na Facebooku kliknete na digitalnu prijevaru koja vas odvuče na vanjsku stranicu, postoji šansa da će vam Facebook blokirati profil. Tri najčešća trika koje koriste prevaranti su ‘sustavi za praćenje profila’ koji lažu o mogućnosti praćenja korisnika koji gledaju vaš profil, obećanje o poboljšanju iskustva instaliranjem rješenja za problem koji zapravo niti ne postoji te konačno – videi koji odvlače na kojekakve sumnjive stranice.

Ovo su vrlo uobičajene i očigledno učinkovite taktike kojima hakeri pokušavaju ugrabiti pristup vašem profilu kako bi ga ukrali.

Lažni profil
Ako ne koristite vaše pravo ime Facebook će to u jednom trenu otkriti. Slična stvar vrijedi i za lažno predstavljanje – ako stvorite Facebook stranicu koja oponaša osobu ili kompaniju, ona će biti zaključana ili čak izbrisana bez ikakvog upozorenja.

Umjerenost je ključ
Treba imati mjere. Ako ste se pridružili prevelikom broju grupa, Facebook će vas blokirati – maksimalni broj grupa kojima se korisnik može pridružiti je 200. Slična stvar vrijedi i za objave na zidovima ili grupama u kratkom vremenskom razdoblju. Ako spemate, Facebook vam može zaključati profil.

Previše poslanih zahtjeva za prijateljstvo
Ako ste poslali prevelik broj zahtjeva za prijateljstvo, Facebook će vas zaustaviti. Ograničenje trenutno stoji na 5000 ljudi, što znači da su vrlo male šanse da je upravo to razlog vašeg blokiranog profila.

Objavljujete nasilje i/ili pornografiju
Ako ste mlađi od 18 godina i niste dio grupe za srednjoškolce, Facebook vam može blokirati profil. Također vrlo lako možete zaraditi blokadu ako objavljujete ‘uvredljive sadržaje’.

Prečeste objave, hakirani profili i malware
Ako objavljujete prevelik broj objava sličnog sadržaja, ako ste poslali prevelik broj zahtjeva za prijateljstvo u kratkom razdoblju, Facebook će vas blokirati. Slično pravilo vrijedi za hakiran profil kojeg je Facebook prepoznao prije nego što je napravio štetu te ga je – blokirao. Ako imate malware, Facebook će vas na to upozoriti te vas zamoliti da pregledate vaše računalo.

Prekršili ste neko od pravila Facebooka
Društvena mreža će vam pri pokušaju prijave na zaključani profil objasniti što ste točno napravili, što znači da ćete dobiti malo bolji uvid u navodni ‘prekršaj’ te se sukladno tome opravdati u slučaju da želite svoj profil nazad. Ako ste prekršili neko pravilo, bit će vam barem jasno o kojem se točno radi.

Kako reaktivirati svoj zaključani profil?

Ako Facebook odluči zaključati vaš profil, imate opciju resetirati logiranje i to jednom od dvije metode: odgovaranjem na vaše tajno pitanje koje ste postavili pri stvaranju profila ili pomoću prijatelja koji će poslati URL pojim ćete dobiti kod za otključavanje.

Bez obzira koju metodu koristite, vodite računa da nakon provjeravanja prijave čekate barem 24 sata prije nego što ćete dobiti vidljivu promjenu profila ili statusa. Tijekom ovog razdoblja Facebook profil će biti vidljiv, no nećete mu moći pristupiti.

Komentari