Udišemo loš zrak: Zagreb je danas među najzagađenijim gradovima na svijetu!

Zrak u Zagrebu je Zagađen (Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija)

Zagreb je danas među 10 gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu, podaci su to stranice IQ air koja prati kvalitetu zraka.

Na 9. smo mjestu, a gori od nas su gradovi u Kirgistanu, Mongoliji, Indiji, Bangladešu, Pakistanu, Kazahstanu, Vijetnamu i Kini, podaci su to od 15.30 sati.

Indeks kvalitete zraka (AQI) je ‘sumarni pokazatelj’ onečišćenja. Što je vrijednost tog indeksa veća, to znači da je i zrak zagađeniji.

Kad je kvaliteta zraka dobra AQI je od 0 do 50. Za osjetljive skupine zrak je nezdrav kada je indeks od 51 do 100. Kad je indeks između 101 i 150 zrak se smatra nezdravim za osjetljive skupine.

Zrak u Zagrebu prema trenutnim podacima te stranice ima AQI 171, što znači da je zrak u Zagrebu nezdrav.

Foto: IQ air

Da je zrak u Zagrebu loš pokazuju i podaci kvalitete zraka Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Prije dva sata podaci s mjerne postaje u Dugavama pokazali su da je količina lebdećih čestica PM10 99,13 µg/m3. Povišena je razina i na mjernoj postaji u Vukovarskoj, tamo je 53,16 µg/m3.

PM10 su lebdeće čestice promjera 10 ili manje mikrometara koje predstavljaju najopasniju vrstu zagađenja i spadaju u kategoriju potvrđenih kancerogena A1 jer prodiru duboko u pluća i krvotok.

Foto: HAOP


Komentari