U NEDJELJU PROSVJED NA MARKOVOM TRGU: Novinari će izaći pred zgradu Vlade: ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Šest mjeseci nakon što je svijet puno prerano napustio novinar Vladimir Matijanić, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed u Zagrebu. Naziva “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, započet će u nedjelju 5. veljače okupljanjem ispred Novinarskog doma u podne. Povorka će u 13 sati krenuti prema Markovu trgu.

Prosvjedovat će se protiv zdravstvenog sustava u kojem je Matijanić, a i mnogi drugi, bio žrtva. Prosvjednici, prema najavi događaja na Facebooku, traže neovisnu istragu okolnosti njegove smrti, ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša, ali i da se takav slučaj ne ponovi više nikome.

ŠEST MJESECI NAKON SMRTI VLADIMIRA MATIJANIĆA: ‘Nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao’

Upravo je to i osnovna poruka prosvjeda, “Da se ne ponovi više nikome…” Nakon što prosvjednici stignu na svoje odredište, tamo će se oglasiti nekoliko ljudi. “Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko”, piše u najavi prosvjeda.

‘OPROSTITE ŠTO SMETAM, NE MOGU DISATI’: HND poziva građane na prosvjed na Markovom trgu

“HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije”, objašnjavaju organizatori.

Podsjećamo, Matijanić je u 54. godini života preminuo 5. kolovoza od posljedica vezanih uz zarazu virusom COVID-19.


Komentari