TOMAŠEVIĆ: Najavljena poskupljenja energenata bit će velik udarac za sve jedinice lokalne samouprave! Odgovorio i hoće li rasti cijene ZET-a!

Tomislav Tomašević (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon predstavili su dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba: Energetski atlas Grada Zagreba i Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba.

“Energetski atlas grada Zagreba je veliki korak prema energetskoj tranziciji, to je pitanje o održivosti života u gradu”, poručio je gradonačelnik te dodao kako će građani u njemu moći vidjeti kako grad izgreda s obzirom na energetsku potrošnju po mjesnim odborima i četvrtima.

Gradski djelatnici imaju mogućnost vidjeti podatke i po zgradama te onda mogu prepoznati treba li nekoj od zgrada hitna energetska obnova zbog količine energije koju troši. Kako se točno sve to može vidjeti i što znači, opisano je u PRILOŽENOM VIDEU.

ZET usluge poskupljuju ili ne?

Osim toga, gradonačelnik se, odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo i na galopirajuću krizu te na upite hoće li uslijed nje poskupiti usluge ZET-a odnosno hoće li se možda smanjiti broj linija.

“Najavljena poskupljenja energenata bit će velik udarac za sve jedinice lokalne samouprave. Što to znači za ZET? Jedu četvrtinu ZET zaradi, a dvije trećine se financiraju iz gradskog proračuna. Tako da će se neke stvari morati promijeniti, ali to ćemo koordinirati s Vladom RH”, rekao je, ne želivši otkriti hoće li možda karte za javni prijevoz uskoro poskupiti.

Rekao je kako se ne ide u smjeru smanjenja linija, ali cijene komunalnih usluga će se svakako morati korigirati.

“O tome ćemo morati razgovarati s Vladom. Očekujem razgovor s Vladom na tu temu pa ćemo biti pametniji kako to riješiti za građane Hrvatske, a ne samo za Zagrepčane. Treba gledati da se teret krize ne prebaci na leđa najsiromašnijih. Dosta će biti izazovna godina u tom smislu”, rekao je Tomašević.

LED javna rasvjeta

Kad su uštede u pitanju, gradonačelnik napominje da će se razmatrati sve gdje se može uštedjeti, pa tako i u zagrebačkim sportskim objektima, što znači da će se vidjeti može li se, sukladno propisima, smanjiti i grijanje bazena.
Javna rasvjeta želi se potpuno pretvoriti u LED rasvjetu.

“Volio bih da dođemo u naredne četiri godine na to da sto posto javna rasvjeta bude LED. Vidjet ćemo i može li se ranije ugasiti javna rasvjeta i kasnije upaliti. LED svjetiljke su bitne jer se može programirati da koriste manje svjetlosti po noći. Može se tako dodatno upravljati uštedom energije. To su sve projekti na kojima radimo”, kaže Tomašević.


Komentari