Svjetski dan hipertenzije: U ‘Štamparu’ građani mogu izmjeriti tlak, glukozu u krvi i savjetovati se s liječnicima

Mjerenje tlaka (foto: Freepik)

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja i riječ je o tradiciji koja se održava još od 2005. godine, a koju je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Ove godine, kao i prethodnih, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svojim će javnozdravstvenim aktivnostima obilježiti ovaj dan. U četvrtak, 19. svibnja od 9 do 12 sati stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo građanima će omogućiti mjerenje tlaka, mjerenje razine glukoze u krvi, kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije jest osvijestiti populaciju o ovoj vrlo učestaloj bolesti, kao i rizicima koje ona sa sobom donosi, ali i načinima njene prevencije.

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja označava povišeni krvni tlak, a nazivaju je još i „tihim ubojicom“ jer godinama može egzistirati bez pokazivanja ozbiljnijih simptoma.

Danas gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, pogotovo koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. Podizanje svijesti o hipertenziji, kao i kontrola krvnog tlaka pokazali su se iznimno važnima u vrijeme COVID-19 pandemije, budući da je povišeni tlak kod oboljelih od COVID-a-19 povezan s većom učestalošću loših ishoda te smrtnosti.

Na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja te prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanjem normalne tjelesne težine, ali i brigom o mentalnom zdravlju.

Komentari