Stožer smatra da situacija u Zagrebačkoj županiji postaje alarmantna: Uveli su nove mjere na snagu stopaju od ponedjeljka!

Iako je broj novozaraženih virusom covid-19 u Hrvatskoj danas znatno manji nego prethodnih dana, brojke nisu slijedile silaznu putanju u svim županijama. Jedna od njih je i Zagrebačka županija koja je danas brojila 11 novih slučajeva.

Osim što je ta brojka za ovu županiju veća nego prethodnih dana, zabrinjavajuća je činjenica da je kod čak 5 novozaraženih osoba nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 40 osoba, dok je Zagrebačkoj županiji trenutno aktivno 175 slučajeva zaraze.

Osim toga,  došlo je i do onoga čega se od početka epidemije pribojavalo, virus je  ušao u dječje vrtiće, škole i domove za starije i nemoćne. Tako je na snazi mjera samoizolacije za neke djelatnike i polaznike dječeg vrtića u Jastrebarskom (pozitivna djelatnica), Velikoj Gorici (pozitivna djelatnica), Doma za starije i nemoćne osobe u Vrbovečkoj Dubravi (pozitivna djelatnica) te OŠ Brckovljani (pozitivan jedan učenik).

Zbog ovih je negativnih trendova Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije uputio Stožeru civilne zaštite RH prijedlog epidemioloških mjera za  područje Zagrebačke županije, koje bi se primjenjivale od ponedjeljka 14. rujna 2020. godine i rokom od 14 dana. Zagrebački stožer je odmah napomenuo kako se ove mjere ne mogu odnositi na grad Zagreb s obzirom da on nije u sklopu zagrebačke županije. Mjere je odobrio i Nacionalni stožer.

Prijedlog mjera:

  • Na svadbenim svečanostima bez obzira na broj osoba utvrđuje se obaveza vođenja evidencije nazočnih, koja se u slučaju potrebe predaje Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije radi daljnje epidemiološke obrade. Organizatori svadbenih svečanosti dužni su pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a koje se odnose na organiziranje svadbenih svečanosti.
  • Na privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba.
  • Na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.
  • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, mise, priredbe, izložbe, sportska natjecanja, druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski.
  • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti pojačani nadzor nad pridržavanjem propisanih epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
  • Zabranjuju se  posjete korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih oblika pružanja socijalne skrbi u unutarnjim prostorima, izuzev za nepokretne korisnike kojima u posjet može doći samo jedna osoba (osim ako je posjetitelju potrebna pratnja asistenta). Posjetitelj mora nositi masku, jednokratni ogrtač i jednokratne nazuvke koje sam osigurava, uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulasku u prostor.
  • Dozvoljavaju se posjete na otvorenom (okućnica, vrt, dvorište), uz obavezno nošenje maski korisnika i posjetitelja i poštivanje razmak od 1,5 m.
  • Sve posjete se najavljuju, o njima pružatelj socijalne usluge unaprijed utvrđuje raspored i vodi dnevnu evidenciju.
  • Posjete se ograničavaju u unutarnjem prostoru do 15 minuta, a u vanjskom prostoru maksimalno do 30 minuta.
  • Zabranjuju se sve posjete ukoliko korisnik ili posjetitelj imaju povišenu tjelesnu temperaturu, imaju izrečenu mjeru samoizolacije, imaju simptome karakteristične za COVID-19 ili potvrđenu bolest COVID-19.
  • Pružatelji socijalnih usluga dužni su pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera propisanih Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.
  • Daje se preporuka pružateljima socijalnih usluga da korisnicima  omoguće duže i češće telefoniranje uz mogućnost video poziva.
  • Daje se preporuka zdravstvenim ustanovama, pružateljima socijalnih usluga, vrtićima i školama da njihovi zaposlenici ne sudjeluju u organiziranom okupljanju većeg broja osoba.

 


Komentari