ŠTO SE TO DOGAĐA? Airbnb izgubio više od 30 posto zagrebačkih iznajmljivača. Znamo i razlog!

Foto: Pixabay

Najveći svjetski servis za iznajmljivanje i unajmljivanje smještaja Airbnb stalno objavljuje podatke o potražnji za nekretninama koje se oglašavaju na njihovim stranicama. Ako odete na stranicu Airdna.co naći ćete podatke za sve svjetske gradove, uključujući i grad Zagreb.

Uz APN i Airbnb je jedan od “krivaca” za visoke cijene nekretnina u Zagrebu. Naime, želite li kupiti stan od 70 kvadrata u glavnom gradu za njega ćete trebati izdvojiti više od 11 prosječnih godišnjih plaća.

U vrijeme kada je Airbnb doživljavao svoju najveću ekspanziju svatko tko je imao viška novaca kupovao je stanove na moru i u Zagrebu kako bi ih za što više novaca iznajmljivali turistima. Kamate na štednju u banci bile su nikakve, a na ovaj način ste mogli osigurati pristojan povrat na svoju investiciju.

U centru grada brzo je osvanulo more apartmana, a stanove za dnevni najam kupovalo se čak i na periferiji. Visoka potražnja i niska ponuda doveli su do visokih cijena nekretnina.

I tako je to trajalo godinama. Da se situacija polako mijenja, pokazuje nam analiza upravo Airbnb-a.

Od prvog kvartala 2019. do danas, broj stanova za dnevni najam pao je za više od 30 posto, od 3.808 stanova u prvom kvartalu 2019. do 2.638 stanova danas.

Iako će mnogi za takvi stanje okriviti pandemiju, ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako stvar nije tako jednostavna.

“Pad broja nekretnina za iznajmljivanje znači i manju potražnju investitora. Kada tome dodamo i sve manju studentsku populaciju i sve veći broj mladih ljudi koji umjesto da plaćaju visoke rente u glavnom gradu odlaze u satelitska naselja oko Zagreba, jasno je kako se taj broj neće tako vratiti na brojke s početka 2019.”, smatra Novotny.

Komentari