ŠTO NAS ČEKA NAKON OLUJNOG NEVREMENA? Evo kakvu prognozu najavljuju meteorolozi

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Nevrijeme u Zagrebu i okolici, ali i drugim dijelovima zemlje, ostavilo je iza sebe poveću štetu. Od jakog naleta vjetra padala su stabla, crijepovi, komadi fasade sa zgrada, a jedna je osoba u Zagrebu i ozlijeđena, dok su neki dijelovi Đakova i okolice ostali bez električne energije. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za subotu izdao narančasto upozorenje za područje zagrebačke regije, a u nastavku doznajte kakvo nas vrijeme očekuje u nedjelju.

Nedjelja će tako u Zagrebu proći djelomice sunčano. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak koji će poslijepodne slabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između -2 i 0, a najviša dnevna između 2 i 4 stupnja Celzijeva. Dobra je vijest i da nema izdanih meteoalarma za zagrebačko područje.

Što se tiče ostatka zemlje, DHMZ je izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure, s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova.

Narančasto upozorenje izdano je za područje riječke, splitske i dubrovačke regije, kao i zapadnu obalu Istre te Kvarnera i Kvarnerić. Puhat će pojačana do jaka, mjestimice i vrlo jaka bura.

(FOTO) JEDNA OSOBA OZLIJEĐENA: Olujno nevrijeme poharalo Zagreb, pogledajte posljedice vjetra koji je odnio sve pred sobom

Preporuke DHMZ-a su da pomorci bez iskustva i adekvatno opremljenih plovila ne isplovljavaju ili potraže sigurnu luku. Za one koji će putovati, preporuča se da unaprijed provjere informacije u morskom i cestovnom prometu.

“Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, poručuje DHMZ.