ŠTO KAŽETE NA OVAJ BOŽIĆNI POKLON? Ne smije se koristiti prije Nove godine, inače prijeti velika kazna!

Foto: Pixabay

Milijun vrećica s početnim paketom hrvatskih kovanica eura pušteno je u prodaju 1. prosinca, 31 jedan prije nego što će euro postati službenom hrvatskom valutom. Za cijenu od 100 kuna građani u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine mogu kupiti svoj početni paket kovanica vrijedan 13,28 eura, a kupnja po osobi ograničena je na dva paketića.

Novac se može kupiti samo gotovinom

Oni se u poslovnicama Fine i Pošte prodaju isključivo za gotovinu. To je i očekivano jer se na sve kartične transakcije plaća provizija kartičnim kućama, a na novac se ne može obračunavati dodatna trgovačka marža pa je zapravo riječ o zamjeni novca iz kune u eure.

Nije zabilježeno da ljudi stoje u redovima kako bi kupili skorašnji hrvatski službeni novac, no ispostavilo se, svjedoče u jednoj poslovnici Pošte, a potvrdilo je i još nekoliko izvora da građani početne pakete hrvatskih eura kupuju kao poklon za Božić.

Službenica u Pošti uz osmijeh nam je rekla kako kupci kažu da kovanice nabavljaju za svoju djecu jer će se djeca tome veseliti. Ima i građana kojima su početni paketi eura zanimljivi kao poklon prijateljima u inozemstvu jer riječ je o prvoj iskovanoj seriji hrvatskih euro kovanica.

Do Božića će biti spremno 420 milijuna hrvatskih eurokovanica

Iskovane su u Hrvatskoj kovnici novca, a njihova je izrada počela u srpnju ove godine nakon što je Vijeće EU obavilo primanje Hrvatske u eurozonu i odredilo fiksni tečaj konverzije prema kojem jedan euro vrijedi 7,53450 kuna. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavio je kako će do Božića biti otkovano ukupno 420 milijuna hrvatskih kovanica eura.

Moguće je da će građani ove prve paketiće, smatrajući ih posebnima odlučiti sačuvati. Dogodi li se to masovno i budu li prvi paketići hrvatskih eurokovanica postali suveniri promašit će se bit njihove prosinačke prodaje kojoj je smisao opremiti građane sitnim eurima kako bi ih od 1. siječnja trošili u kafićima i trgovinama.

Trošili ih ili ne, moguće je da će kovanice naći kao poklon pod mnogim borovima, a možda već i u čizmicama Svetog Nikole.

Početni paket eura sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednostima. U vrećici se nalazi tri kovanice od dva eura, tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centa.

Ne smije se koristiti prije Nove godine, inače prijeti velika kazna

Hrvatske eurokovanice moći će se za plaćanje koristiti tek od 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj i svim ostalim članicama eurozone jer tada postaju službeni novac.

Svaki kupac početnog paketa hrvatskih eurokovanica uz račun za kupnju dobije i potvrdu o kupnji eura na kojoj je ispisano i upozorenje o kazni. Ističe se kako je zabranjeno puštati u optjecaj odnosno koristiti te kovanice kao sredstvo plaćanja prije 1. siječnja 2023. godine, a oni koji to učine mogu biti kaženjeni nemalim novčanim iznosom. Kazne se prema Zakonu koji regulira uvođenje eura kreću od 5 do 10 tisuća kuna za građane i od 660 do 1,320 eura za tvrtke.

Hrvatske kovanice na čijim naličjima se nalaze zemljopisna karta Hrvatske, životinja kuna i HR ispisano glagoljicom postat će službeni novac u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Cipru, Malti, Slovačkoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Irskoj i Finskoj.

Iako je kupnja po građaninu ograničena na dva paketića, moguće je kupiti ih i više budući da se ne bilježe podaci o kupcu. Međutim da bi se kupilo više od dva paketića potrebno je uložiti trud u obilazak više prodajnih mjesta.

Tvrtke u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti također mogu kupiti početne pakete eurokovanica, a oni su nešto izdašniji te sadrže 525 eurokovanica svih apoena u vrijednosti od 145,50 eura i prodaju se za 1.096.27 kuna.


Komentari