STIŽU NAM HLADNIJI DANI! Pored kiše očekuju nas i minusi, ali i ‘smješko’. Doznaje se kada se vraćaju proljetne temperature

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Većinu Hrvatske zahvatila je neugodna promjena vremena. Ako ste mislili da će vam samo kiša pokvariti početak vikenda, moramo vas razočarati. Naime, stiže nam zahladnjenje i sjeverac koji će dodatno pojačavati osjećaj hladnoće.

Bit će i snijega, ponajprije u gorju. Ipak, susnježica i bijeli pokrivač mogao bi zahvatiti i dio unutrašnjosti. S odmicanjem dana, sunce će se vratiti već tijekom subote, no ne i proljetna temperatura. Za navedeno ćete se morati strpjeti nekoliko dana. Sredinom sljedećeg tjedna nas očekuje rast temperatura, no jutra će biti i dalje hladna.

Što nas očekuje diljem zemlje u subotu:

U noći i ujutro uz umjerenu naoblaku mjestimice može biti slabih oborina, zatim razvedravanje pa će veći dio dana biti djelomice ili pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren, u gorju ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, slabjet će prema kraju dana. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 3, na Jadranu od 4 do 9, a najviša dnevna uglavnom između 3 i 8, na Jadranu 9 i 15 °C.

Zagreb tijekom vikenda:

Pretežno sunčano, a u noći i ujutro oblačnije uz mogućnost slabih oborina. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od -1 do 2, najviša dnevna između 6 i 9 °C, a u okolnom gorju hladnije.

Povoljne biometeorološke prilike:

Biometeorološke prilike će se tijekom subote poboljšavati u cijeloj zemlji, najprije u sjevernim predjelima, a kasnije i u ostatku zemlje. Već u nedjelju očekuje nas povoljna biometeorološka prognoza, poznatija pod znakom “smješko“.Uz niže temperature zraka u odnosu na prethodne dane, potrebna je adekvatna zaštita, osobito uz Jadran zbog jake, a ponegdje i olujne bure. U dijelovima dana sa sunčanim razdobljima, boravak na otvorenom uz lagane šetnje može biti poticajan.

Promjenjivo proljeće: 

Izmjene toplog i hladnog razdoblja uz kišu, očekuju nas tijekom cijelog proljeća. Oluje koje nosi hladna fronta, putova će preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta.

“Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do svibnja nanijeti štete jugu kontinenta”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Dodao je i kako se u regiji do svibnja očekuje mnogo padalina zbog čega u pojedinim područjima postoji opasnost od poplava.


Komentari