Stiže promjena vremena: Za vikend možemo očekivati i snijeg

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

I u petak će vrijeme diljem Hrvatske biti stabilno, ali to u hladnom dijelu godine, tijekom “vladavine” polja visokog tlaka zraka, ne znači i svima povoljno.

“Dok će se osobito u gorju i na Jadranu moći uživati u barem djelomice sunčanom vremenu, gdjekad i vedrom, te za siječanj ugodno toplom – magla, smog i temperaturni “minusi” nastavit će remetili aktivnosti na otvorenome u nizinama središnje i istočne Hrvatske, pri čemu će kvaliteta zraka ponovno u mnogim mjestima biti “loša”, ponegdje i “vrlo loša”, pa valja slušati preporuke nadležnih institucija”, piše Zoran Vakula za HRT.

Za vikend slijedi promjena vremena – ni osobito jaka ni dugotrajna – ali dovoljna da barem malo promiješa i “osvježi” dosadašnji prilično “ustajali” zrak te da barem nakratko na svoje dođu mnogi ljubitelji snijega, a na Jadranu kiše, mjestimice vjerojatno i munja i gromova, te posvuda bure, koja će od subote navečer do ponedjeljka biti većinom umjerena, gdjegod i jaka, s olujnim udarima, te onemogućavati normalno prometovanje.

Za zimu – ništa osobito, ni od bure, ni od snijega. Ciklone s obilnim i dugotrajnim oborinama i dalje nema na vidiku. Dapače, atmosferski tlak zraka ostat će prilično visok i sljedećih tjedan dana, vjerojatno i dulje. Štoviše, u ponedjeljak će, uz dotok hladnijega zraka, naglo porasti do vrijednosti kod nas ne baš često visokih – čak viših od 1040 hPa – pa će se atmosfera ponovno stabilizirati, bura oslabjeti, nebo razvedriti, dnevna temperatura sredinom novoga tjedna oper porasti, ali će jutra opet biti hladnija od ovih tijekom vikenda… No, od “prave zime” i dalje ni “z”…

U Zagrebu će biti umjereno do pretežno oblačno, od sredine dana sa snijegom i susnježicom uz stvaranje tankog snježnog pokrivača. Nakratko je moguća i slaba oborina na granici kiše i snijega. Vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 0, a najviša dnevna uglavnom do 2 °C.


Do ponedjeljka na kopnu uglavnom oblačnije, uz povremene oborine, osobito od subote u podne do nedjeljnog prijepodneva. Većinom će padati snijeg, koji će se zadržavati na tlu, te uglavnom u gorju stvarati i zamjetniji snježni pokrivač.

Komentari

loading...
-->