STIŽE NOVI TOPLINSKI VAL, DETEKTIRAN JE NA VRIJEME! Ove ekstremne vrućine loše su za zdravlje, sklonite se s ulice!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Nakon hladnijeg vremena ovih dana vraćaju se vrućine. U utorak će temperature biti od 29 do 34 stupnjeva, a jednako će biti i u ostatku tjedna. U ostatku tjedna bit će sve više vruće, a vrhunac toplinskog vala možemo očekivati u četvrtak, kad bi temperature lokalno mogle dosegnuti i 40 stupnjeva, i to najizglednije u Vukovarsko-srijemske županije.

Dojam vrućine malo će umanjivati umjeren jugozapadnjak. DHMZ je ovaj val okarakterizirao kao vrlo opasan, a posebno u četvrtak po stanovnike Osijeka, Zagreba, Gospića i Knina. Mjestimična kiša se može očekivati ponovno potkraj tjedna.

Prema posljednjim analizama Državnog hidrometeorološkog zavoda, lipanj je u većini Hrvatske bio ekstremno suh, a kišna epizoda iza nas znatniju oborinu donijela je samo lokalno, primjerice Senju, gdje je u nekoliko sati palo više kiše nego što uobičajeno padne u cijelom srpnju. Ipak u mnogim mjestima skromne količine znače i nastavak suše, piše HRT.

Na krajnjem jugu temperatura se ove noći uglavnom neće spuštati ispod 20°C, danju će biti sunčano i vruće, pa će mnogi tražiti osvježenje u moru koje je na oko 25°C. I to ne samo sutra nego i idućih sunčanih i vrućih dana tijekom kojih će temperatura nastaviti rasti.

Vrijedno je spomenuti i da je novi val vrućine koji stiže u Hrvatsku pravodobno uočen i da su upozorenja na rizik dovoljno rano objavljena, zato poduzmite sve što treba da ostanete sigurni u danima pred nama.

Stanje na cestama: Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama te pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Večeras, 6. na 7. srpnja, od 22 do 6 sati na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče povremeno će se obustavljati promet u oba smjera između čvorova Žuta Lokva i Otočac te čvorova Posedarje i Zadar 2, zbog testiranja funkcionalnosti opreme Prometno-informacijskog sustava (PIS) i Sustava daljinskog upravljanja i nadzora.

Na graničnim prijelazima jutros nema dužih čekanja, no zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu U pomorskom prometu nema poteškoća.

Komentari