STIŽE NAM PRAVO PROLJEĆE: Ovaj tjedan zaboravite na kapute, temperatura će rasti i do 20 Celzijevih stupnjeva

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovaj tjedan bit će idealan za aktivnosti na zraku. Gotovo cijelu Hrvatsku očekuje stabilno i suho vrijeme, kao i pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Proljetno vrijeme izmamit će još više pješaka, biciklista i motorista. Ako ste željni roštilja, ovaj tjedan je idealan za to.

Meteoropatima će južina stvarati probleme, no ona će potrajati još pokoji dan. Temperatura će se tijekom tjedna penjati i do 20 Celzijevih stupnjeva. U gorju i na istoku Hrvatske i dalje će biti ponegdje slabog mraza kao i magle. Sjeverni Jadran jedino je područje gdje postoji vrlo mala vjerojatnost za kišu, otkrio je u HRT-ovoj prognozi Izidor Pelajić.

Uvjeti u prometu za mnoge će biti povoljniji nego inače, bez bure i zimskih opasnosti. Usprkos povremenoj magli, uvjeti za vožnju bit će povoljniji nego prethodnih dana, a mirno more očekuje i Jadran. Ugodan sjeverozapadnjak dodatno će pridonijeti osjećaju topline.

Što nas očekuje u utorak: 

Prevladavat ĆE sunčano uz iznadprosječno visoke temperature zraka. Ujutro će na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti biti magle i niskih oblaka. Nakon jutarnjeg slabog i tek ponegdje umjerenog jugozapadnjaka, zapuhat će sjeverozapadnjak, na Jadranu i s jakim udarima. Najniža temperatura zraka od 0 do 5 na kopnu, od 5 do 10 na Jadranu, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 18 °C.

Zagreb: 

Pretežno sunčano, na širem području grada ujutro uz mogućnost magle. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka od 4 do 7, a najviša dnevna oko 17 °C.

Što nas očekuje na proljeće:

“Tijekom posljednjih nekoliko tjedana zimske oluje zahvatile su Zapadnu Europu, ali i južni dio kontinenta. Na Balkanu se to očitovalo kao val zahlađenja koji je i u dijelove Hrvatske donio jutarnje temperature niže od -10 Celzijevih stupnjeva. Očekuje se da će ova fronta, koja sa sobom nosi oluje, ostati aktivna i početkom proljeća”, najavljuju meteorolozi AccuWeathera.

Očekuje se da će oluje putovati preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tijekom ožujka. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta.

“Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do svibnja nanijeti štete jugu kontinenta”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Dodao je i kako se u regiji do svibnja očekuje mnogo padalina.

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja diljem Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine.


Komentari