STIŽE LI DANAS SPAS NAKON PASJIH VRUĆINA? Doznajte kada bi trebalo stići dugo očekivano osvježenje i pad temperatura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Danas je čitavu Hrvatsku zahvatio pravi toplinski val, a temperature su se penjale i do plus 40 stupnjeva.

To je samo prvi od niza toplinskih valova koji nas prema najavama meteorologa čekaju ovog ljeta. Najviše je pržilo u Slavoniji gdje je zabilježena najviša temperatura u Valpovu od 37,6 stupnjeva. Sisak je imao 36 stupnjeva, a Zagreb je bio trećim na 35,8.

DHMZ, liječnici i svi ostali pozivaju na oprez jer su ovakve ekstremne vremenske prilike opasne po život.

“Sad u ovim satima se nešto smanjio broj intervencija. Otprilike negdje oko 20 posto imamo veći broj intervencije nego u vrijeme kada nisu ovako visoke temperature”, rekla je liječnica Deana Martinić za N1 televiziju.

Još jednom je ponovila upute građanima što trebaju raditi kako bi se zaštitili u vrijeme visokih temperatura.

“Ono što je bitno za građane, ako ikako mogu izbjegavati izlaske van između 10 i 17 sati, nositi adekvatnu odjeću, prehrana je neobično važna, potrebno je uzimati lakšu hranu. Osim tekućine, preporuka je da se piju i izotonični napici”, kazala je.

Danas meteorolozi ipak najavljuju blago osvježenje. Tako bi tokom dana u Zagrebu trebalo biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne i navečer postoji vjerojatnost za poneki pljusak s grmljavinom, moguće i izraženiji.

Slab do umjeren jugozapadni vjetar okrenut će na sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka od 20 do 24, a najviša dnevna između 31 i 34 °C.

Stanje na cestama

Promet je pojačan na graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulasku u Hrvatsku, a s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz Hrvatske, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski auto klub (HAK).

Povremene smetnje, vožnja u koloni ili kraći zastoji zbog veće gustoće prometa mogući su i na pojedinim dionicama Jadranske magistrale (DC8) na prilazima turističkim središtima i mjestima, Krčkom mostu (DC102), zagrebačkoj (A3) i riječkoj obilaznici (B8), na dionici Istarskog ipsilona (B8) u smjeru graničnih prijelaza sa Slovenijom, u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta.

Na A3 Bregana-Lipovac – do 30.lipnja na nadvožnjaku u čvoru Lučko na zagrebačkoj obilaznici vozi se prema privremenoj regulaciji prometa koja je postavljena i na Jadranskoj aveniji; do 30.lipnja zbog radova na nadvožnjaku Rugvica vozi se uz privremenu regulaciju prometa, u smjeru Lipovca po dva sužena prometna traka; zbog sanacije mosta Okoli vozi se dvosmjerno južnim kolnikom s dva prometna traka u smjeru Bregane i jednim prometnim trakom u smjeru Lipovca.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Komentari