STIŽE JOŠ JEDAN TOPLINSKI VAL! Osim nesnosnih vrućina, dolazi i jugo, za Zagreb upaljen meteoalarm, dva dana su kobna

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Kako javlja Tanja Renko iz DHMZ-a za HRT, pred nama je još jedan toplinski val, no ovog puta osim visokih temperatura, borit ćemo se i s južinom. Ipak, velikim vrućinama odolijevat će jedino gorski krajevi, a u utorak će već porasti i vjerojatnost za lokalne pljuskove.

Oni se očekuju na zapadu unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana. Za to vrijeme jugo će duž većeg dijela obale postupno slabjeti. Naime, posvuda razmjerno vjetrovito bit će u nedjelju i ponedjeljak, zbog čega će i noći na Jadranu često biti vrlo tople te mnogima neugodne za spavanje. No, u subotu još većinom slab vjetar te mirno ili tek malo valovito more.

No, do subote treba biti spreman na iznimno visoke temperature koje nas očekuju u nedjelju, a na Jadranu će porasti i noćna i jutarnja temperatura. Ista se u nekim mjestima početkom tjedna neće spuštati ispod 25 °C. Bit će barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito sve do utorka, kada će se povećati vjerojatnost za neverine, posebice na sjeveru.

Meteoalarm

I na kopnu pokoji pljusak, većinom poslijepodne, i to češće u utorak na zapadu. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadnjak, a s pritjecanjem sve toplijeg zraka pred nama je još jedan toplinski val.

Iz tog razloga, već su izdana upozorenja za toplinski udar, a Zagreb je u “žutom” u ponedjeljak i utorak dok je ostatak tjedna obilježen zelenom oznakom, odnosno vrijeme nije definirano kao opasno.


Komentari