SPREMA SE POGROŠANJE VREMENA: Vakula prognozira kaotičan kraj tjedna: Bit će južine, ali i snijega

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iako smo u veljači uživali u proljetnim temperaturama, ožujak nam donosi puno kiše, svježih jutra i noći. Ponedjeljak je prošao sunčano, uz hladno jutro, posebice na kopnu. Ono što se mnogima neće svidjeti jest da nam slijede oblačniji i vjetrovitiji dani.

Temperaturni obrat nas očekuje u četvrtak kada nam dolazi južina i kiša, što će uzrokovati nevolje meteoropatima.

Što nas očekuje u srijedu:

U unutrašnjosti djelomice sunčano, mjestimice uz povećanu naoblaku. Na Jadranu postupno razvedravanje, od jutra na sjevernom dijelu dok na jugu mjestimične kiše može biti do sredine dana, u noći i izraženiji. Vjetar većinom slab, u gorju i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od -3 do 2, na Jadranu od 4 do 8 °C. Najviša dnevna između 7 i 11 u unutrašnjosti te 12 do 15 °C duž obale i na otocima.

Zagreb:

Djelomice sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. Vjetar većinom slab, u okolnom gorju povremeno umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura zraka od -2 do 1, a najviša dnevna oko 10 °C.

Južina i snijeg?

Pod utjecajem Genovske ciklone, kraj tjedna nam donosi jače pogoršanje vremena.

“Sljedećih će dana poslijepodneva biti manje svježa, posebice uz južinu u četvrtak, do kada će na kopnu još biti jutarnjih temperaturnih minusa. Pritom će u srijedu i četvrtak prevladavati suho, a u petak povremena kiša, ponegdje u gorju vjerojatno i malo snijega.

Pored južine od petka nas očekuje i česta kiša, pri čemu je u višem gorju, unatoč zatopljenju, moguć i snijeg. Zimski će ugođaj do četvrtka potvrđivati i jutarnji mraz, ali srećom za mnoge – manje izražen od onoga u ponedjeljak”, stoji u meteorologa Zorana Vakule za HRT.

Kiše će biti i na Jadranu, a na sjevernom dijelu i obilniji pljuskovi. Umjerenu i jaku buru, ponegdje i s olujnim udarima, tijekom srijede će zamijeniti slabija tramontana, a od četvrtka sve zamjetniji južni vjetar i jugo, uz koje će jutarnja temperatura malo porasti dok se dnevna neće odviše mijenjati.


Komentari