ŠOKANTNA TVRDNJA O REMETINCU! ‘Uvjeti u hrvatskim zatvorima gori su nego u ruskim’

Zatvor Remetinec (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Članice ruske grupe Pussy Riot zajedno s odvjetnicom Linom Budak u srijedu su ispred zatvora Remetinec poručile da se njihovoj uhićenoj članici Ajsoltani Nijazovoj ne može ponovno suditi jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji po optužnici iz Turkmenistana.

Hrvatska policija uhitila je članicu ruske grupe Pussy Riot Ajsoltan Nijazovu na granici sa Slovenijom. Nijazovu turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevjere novca.

“30. svibnja je Županijski sud u Zagrebu odredio pritvor Nijazovoj radi izručenja, pritvor može trajati 40 dana, u kojem vremenu država Turkmenistan ima rok da dostavi relevantnu dokumentaciju koju će ispitati naš domaći sud”, rekla je novinarima odvjetnica Budak.

Odvjetnica: Uvjeti u hrvatskim zatvorima gori nego u ruskim

Istaknula je da ju posebno brinu navodi klijentice o tome da su uvjeti u hrvatskim zatvorima gori nego oni u ruskim zatvorima, gdje je bila osuđena te je u zatvoru provela šest godina.

“Ta stvar je mene kao građansku Hrvatske i EU-a posebno zabrinula. Smještena je u neprikladnim uvjetima sa sedam osoba u malom prostoru. Bila je jučer gladna, tako mi je kazala, na dan kad je uhićena nije joj pružena mogućnost niti da se odmori, ni da pojede nešto”, istaknula je Budak.

Pozvala je pučku pravobraniteljicu da im se pridruži u ovom predmetu na način da kao jedna neovisna institucija dođe u Remetinec i obavi razgovor s Nijazovom.

“Protiv rješenja o određivanju pritvora radi izručenja podnosimo žalbu, i želimo vjerovati da ćemo uspjeti”, zaključila je Budak.

Objasnila je i da je Nijazova uhićena zbog stare Interpolove tjeralice od države Turkmenistan koja je na snazi iako je ona osuđena u Rusiji te je bila u zatvoru šest godina.

Izručenje bi bilo “sramota za Hrvatsku”

Članica Pussy Riota Marija Aljohina kazala je da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svijetu. “Nešto poput Sjeverne Koreje, ali manje popularno”, dodaje.

Dodatno je izvijestila da je uhićena na Dan državnosti te im je rečeno da će tek sljedeći dan ići na sud.

“Nekom nesrećom išla je na sud, bez odvjetnika, tužitelja, samo s prevoditeljem. To nam je bilo šokantno. Hrvatske vlasti tražile su od turkmenistanskih da im pošalju optužnicu. Imamo službene dokumente komunikacije između Hrvatske i Turkmenistana, što je zastrašujuće”, ustvrdila je Aljohina.

Sara Lalić iz Centra za mirovne studije kazala je da bi izručenje Nijazove predstavljalo kršenje međunarodnog prava, kao i da bi to bila “sramota za Hrvatsku”.

Hrvatski P.E.N. centar također je poručio da su “jako zabrinuti” zbog mogućeg izručenja Nijazove, dodavši da je njihovo mišljenje da se Nijazova nalazi u situaciji opasnoj po život, te mole da se slučaj pažljivo razmotri, jer može imati tragične posljednice za nju.


Komentari