ŠOK NA BLAGDAN! Upaljen narančasti meteoalarm za zagrebačku regiju: ‘Moguće su bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča’

Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Boris Kovacev/CROPIX)

Vrućina i obilje sunca obilježit će blagdan Tijelova u većini krajeva Hrvatske, no Državni hidrometeorološki zavod upozorava da bi planove na kontinentalnom dijelu mogao pokvariti pljusak pa čak i tuča.

Za zagrebačku regiju upaljen je narančasti meteoalarm, a upozorenje se odnosi na razbolje od 15 sati do ponoći.

“Moguće grmljavinsko nevrijeme, lokalno s tučom i prolazno jakim vjetrom, osobito u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Vjerojatnost grmljavine je 70 posto. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, navodi DHMZ.

U osječkoj i karlovačkoj regiji na snazi je žuti meteoalarm, a pljusak se na tom području očekuje u poslijepodnevnim satima.

Upozorenje za Hrvatsku ( Screenshot DHMZ)

Prognoza za Zagreb: ‘Mogući pljuskovi, posebno prema večeri’

U prvom dijelu dana u Zagrebu će biti pretežno sunčano. Potom umjeren i pojačan razvoj oblaka, na širem području grada uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito prema večeri. Vjetar uglavnom slab, samo uz pljuskove prolazno pojačan sjeverni. Najviša dnevna temperatura oko 31 °C.

Podsjećamo, tuča je od početka lipnja u Hrvatskom zagorju nanijela velike štete poljoprivrednicima. Posljednje veliko nevrijeme zabilježeno je prije samo tri dana. Početkom lipnja, župan Željko Kolar proglasio je prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće.


Komentari