SJEVERNJAK NE POPUŠTA! Ugostitelji su zbog ovog vremena na koljenima, a građani izbezumljeni jer ne žele čamiti u stanovima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Danas će u Zagrebu u prvom dijelu dana biti pretežno oblačno, tek rijetko može pasti vrlo malo kiše, uglavnom ujutro. Poslijepodne nas očekuje postupno smanjenje naoblake, no moguć je poneki pljusak. Vjetar će puhati slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Najviša temperatura zraka oko 18 u gradu i 11 °C na Sljemenu.

Hrvatska

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno oblačno s povremenom kišom, a u drugom dijelu dana postupno razvedravanje sa zapada. Uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji na udare mjestimice može biti i jak, dnevna će temperatura zraka biti između 14 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bit će toplije, s temperaturom između 16 i 19 °C. Ujutro pak od 7 do 10 °C, mjestimice uz moguću kratkotrajnu maglu. Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni. Više oblaka bit će u prvom dijelu dana, samo ponegdje još s kišom, a popodne treba računati na povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove.

Na sjevernom Jadranu uglavnom će biti sunčano, a dosta će sunčanih sati biti i u većem dijelu gorske Hrvatske, gdje ipak u noći i ujutro još može biti mjestimične slabe kiše, poslijepodne lokalnih pljuskova. Bura će na moru oslabjeti te ponegdje okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura bit će od 14 do 17 °C u gorju te između 19 i 21 °C na obali i otocima.

Na srednjem Jadranu također nas očekuje temperatura danju oko 20 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo niža. U ovom dijelu zemlje većinom sunčano uz više oblaka prema jugu u prvom dijelu dana, samo rijetko uz pokoji pljusak. A puhat će sjeverac i bura, ponegdje na udare jaka pa i olujna, uz umjereno valovito i valovito more.

Tako vjetrovito uz podjednako valovito more bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Ondje uz više oblaka nego drugdje na moru, uz mjestimice malo kiše u prvom dijelu dana, a moguć je i pokoji pljusak poslijepodne. Najviša temperatura bit će od 19 do 22 stupnja.

Stanje na cestama

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine, a na A6 Rijeka-Zagreb promet je zbog vjetra usporen na dionici između čvora Kikovica i tunela Tuhobića.

Autocesta A2 Zagreb-Macelj između čvorova Krapina i Trakošćan, večeras 20./21. svibnja, od 20 do 5 sati ujutro, bit će zatvorena za promet. Obilazak: čvor Trakošćan-DC1-čvor Krapina i obratno.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatskom primorju, Istri, te mjestimice u Slavoniji. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.

Granični prijelaz Plovanija zatvoren je za promet do 31. svibnja zbog radova u Republici Sloveniji. Obilazak je preko graničnog prijelaza Kaštel.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu. U pomorskom prometu nema poteškoća.


Komentari