Sanjate li bijeli Božić? Meteorologinja otkriva hoće li ove godine za Božić napokon pasti snijeg

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Do Božića nedostaje još desetak dana i mnogi se pitaju hoće li blagdanski ugođaj biti upotpunjen snijegom, a odgovor na to pitanje ima meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac, piše tportal.

Sudeći po prognozama, ljubitelji bijelog Božića i ove će godine ostati razočarani. Opet dolazi zatopljenje, odnosno već nam dobro poznata božićna ciklona koja donosi južinu i kišu, kako objašnjava meteorologinja.

“Ovako prevrtljivo vrijeme teško je prognozirati, ali za sada izgleda da dolazi zatopljenje. Ukazuje sve na skok u temperaturi, klimatološki gledano, pa to zovemo božićna ciklona’, govori meteorologinja.

Ta ciklona dolazi netom prije Božića 22. i 23. prosinca, uz moguću kišu, te ako okrene na sjeverac, što bi bilo idealno na Božić, kiša bi onda mogla prijeći u snijeg. “Ali za to su male šanse”, ističe Bago Tomac.

Bit će toplije od prosjeka, temperature od 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu i nešto više, a u gorju malo niže.


Riječ je o atlantskoj cikloni koja poremeti uobičajeno strujanje zračnih struja nad Europom i umjesto sjevernih ili istočnih komponenti vjetra nad kontinentom počinju puhati zapadni vjetrovi.

Ova ciklona donosi vlažan oceanski zrak, topliji od zraka nad kontinentom, pa je Božić obilježen južinom, kišom i toplijim vremenom.

Komentari

loading...
-->