RUŠI SE DIMNJAK NA ČRNOMERCU! Evo kako će promet biti reguliran u nedjelju

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U nedjelju, 21. veljače, započet će radovi uklanjanja dimnjaka u Ilici kod kućnog broja 288 (Stara ciglana).

Od 11,45 sati do 12,15 sati bit će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do ulice Oranice, a  za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice na navedenom dijelu Ilice, priopćeno je iz ZET-a.

Prilikom uklanjanja dimnjaka bit će zabranjeno kretanje pješaka u neposrednoj blizini zone ugroze.

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova bit će:

Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića
Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica

Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati, prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici MUP-a, II. P.P.P., te djelatnici prometnog redarstva.

O PROJEKTU UKLANJANJA DIMNJAKA:

Na lokaciji bivših ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu nalazi se napušteni industrijski kompleks sa dva dimnjaka na adresi Ilica – Ciglanska ulica 7. Dimnjaci se nalaze na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 m dok je visina istočnog dimnjaka 62.2 m.

Uslijed potresa 22. ožujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnoste te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja zbog čega će se 21. veljače 2021. izvesti kontrolirano rušenje.

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru SZ. Smjer je odabran obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštite objekata koji su u funkciji uz najmanje oštećenje objekata ciglane. Projektantom je imenovan Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevinarstva. Investitor projekta je tvrtka Ciglane nekretnine d.o.o.


Komentari