PUTUJETE VLAKOM? OVO ĆE VAS ZANIMATI! Zbog radova dolazi do velikih promjena, obavezno provjerite na vrijeme

Foto: Facebook/ HŽ

Zbog remonta lijevi kolosijek pruge državna granica – Savski Marof – Zagreb GK bit će zatvoren za promet između kolodvora Zagreb Zapadni kolodvor i Podsused TV od 26. srpnja u 0.01 sati do 4. kolovoza u 23.59 sati.

Popis vlakova koji u tome razdoblju neće voziti na relacijama Zagreb GK – Zaprešić i obratno, Zagreb GK – Savski Marof i obratno, Harmica – Zagreb GK i Savski Marof – Harmica putnicima je dostupan na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture.

Ostali vlakovi vozit će jednim kolosijekom na relacijama Podsused TV – Zagreb Zapadni kolodvor i obratno te Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor i obratno te su moguća kašnjenja pojedinih vlakova zbog čega se ispričavamo putnicima, javljaju iz HŽ Infrastrukture.

Između kolodvora Zagreb Zapadni kolodvor i Podsused TV tzv. zatvori pruge planirani su sve do završetka predmetnih radova, a što se očekuje u studenome 2021. godine. Nakon toga slijede završni radovi na uređenju okoliša te radovi na obnovi kolodvora Zaprešić i Podsused TV.

Inače, pružna dionica Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof duga je 17,8 km i nalazi se na koridoru RH1, vrlo važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski putnički prijevoz.

Radovi na njezinoj obnovi koji su u tijeku vrijedni su 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke.

Na dionici pruge Zaprešić – Savski Marof radovi su završeni te je na dionici uspostavljena brzina prometovanja vlakova od 120 km/h, a stajališta Zaprešić Savska i Brdovec puštena su u funkciju. Na dionici pruge Podsused TV – Zaprešić i u stajalištu Podsused većina je radova završena (preostali su tek završni radovi na uređenju).

Po završetku cjelokupne obnove, a što se očekuje na ljeto 2022., vlakovi će dionicom Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa bit će veće, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Komentari