PRVA POMOĆ NA GODIŠNJEM: Evo što vaša putna apoteka mora sadržavati i koliko ćete to sve platiti!

FOTO: Pixabay

Kad god idemo na put, kraći ili duži, većina sa sobom nosi malu apoteku u slučaju da se primjerice porežemo ili opečemo. Kad idemo na more, posebno ako imamo djecu, posebno ćemo voditi računa jesmo li ponijeli sve što bi nam moglo pomoći u slučaju da nam je potrebna prva pomoć s ozljedama poput uboda ili opeklina.

Donosimo popis stvari koje bi bilo dobro ubaciti u svoju malu apoteku, kao i cijene.

Flasteri će vas spasiti u nebrojeno situacija – od žuljeva do posjekotina. Cijena paketa je oko 20 kuna.

DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO ZA POSJEKOTINE I OGREBOTINE

Alkoholne maramice, sprejevi ili gelovi za dezinfekciju rana poslužit će u situacijama ako se porežete pa trebate dezinficirati ranu. Možete ponijeti i samo alkohol, ali ovo je mnogo praktičnije za nositi. Cijena je oko 40 kuna.

GEL/SPREJ ZA DEZINFEKCIJU RUKU

Gelovi za dezinfekciju ruku vrlo su bitni jer kada putujete, često niste u blizini toaleta, čiste vode i sapuna, a ovi gelovi ubijaju većinu bakterija na rukama. Ipak, čim stignete na mjesto gdje ima toaleta, operite ruke vodom i sapunom. Cijene prihvatljivih gelova se kreću od 7 do 30 kuna. A i sami znamo da JE, danas u vrijeme koronavirusa, dezinfekcijsko sredstvo nešto što smo ‘pod normalno’ počeli nositi sa sobom kud kod krenemo.

TABLETE PROTIV BOLOVA I BOLESTI PUTOVANJA

Migrene, vrtoglavica, povišena temperatura, povraćanje i proljev često se javljaju tijekom putovanja te je korisno imati te lijekove u maloj putnoj ljekarni. Tablete protiv bolova kreću se između 17 i 30 kuna, a one za snižavanje temperature od 25 do 40 kuna.

TOPLOMJER

pexels

Tijekom putovanja možete razviti prehladu, gripu ili upalu te je vrlo bitno pratiti temperaturu, što će biti mnogo lakše ako imate vlastiti
toplomjer. Cijena toplomjera je oko 35 – 45 kuna.

PINCETA

pixabay

Pinceta će dobro doći u situacijama ako se ubodete na morskog ježa ili se našpranjite. Cijena je između 16 i 80 kuna.

ZAVOJI, STERILNE KOMPRESE I SAMOLJEPLJIVA MEDICINSKA TRAKA

pixabay

Uvijek je dobro na putu imati sterilne komprese, gazu i ljepljivu traku za tretiranje ozljeda. Komprese ćete platiti 5 kuna( 10 komada), a ljepljivu traku 10 kuna.

ŠKARICE

Škarice će vam trebati, među ostalim za rezanje zavoja, no pazite da ih ne nosite u putnoj prtljazi. Cijena je između 15 i 80 kuna.

SPREJ PROTIV KOMARACA

pixabay

Ako putujete na toplije destinacije, obavezno ponesite sprej protiv komaraca i kremu sa zaštitnim faktorom. Dobro će doći i sredstvo za mazanje nakon uboda komarca. Repelenti koštaju između 50 do 60 kuna, a kreme između 25 i 150 kuna.

KAPI ZA OČI

Kapi za oči, odnosno umjetne suze je dobro imati ako dugo putujete pa su oči nadražene, a dobro dođu i ako vam nešto upadne u oči pa ih trebate isprati, a nemate vode. Cijena kapi je između 40 i 120 kuna.

UKUPNO: Za jeftiniju varijantu putne apoteke odvojiti ćete oko 300 kuna, a skuplju oko 700.


Komentari