Prva hrvatska čistilica javnih površina: Upoznajte inovativni Lynx

Boris Kovacev / CROPIX

Tvrtka Rasco, jedna od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, danas je predstavila prvu hrvatsku kompaktnu čistilicu Lynx. Namijenjena je čišćenju javnih površina, a pilot serija već čisit neke europske gradove, prenosi Jutarnji list.

Za razliku od čistilica koje trenutno voze zagrebačkim ulicama, Lynx nudi veći komfor pri vožnji te vrlo efikasno savladava prepreke u gradu kao što su rubnjaci. Stakleni okvir kabine omogućava bolju vidljivost, a njezina najveća brzina je 50 km/h.

Uz nabrojane pogodnosti, voditelj razvoja Lynxa Marko Kolar ističe kako je “jedna od specifičnih prednosti veća snaga te najveći volumen i rezervoari u ovoj klasi čistilica”. U kompaktni Lynx stane čak dvije i pol tone smeća te 500 litara vode, a tank ima volumen od 400 litara.

Iako su čelni ljudi kompanije istaknuli kako bi voljeli da se Lynx ubrzo nađe i na zagrebačkim ulicama, njezina cijena govori drugo. Tvrtka iz Kalinovca koja 80% svojih prihoda ostvaruje izvozom, svoju novu čistilicu prodaje po cijeni od 80.000 do preko 100.000 eura.

Grad Zagreb, koji već neko vrijeme ne uspijeva riješiti problem odvožnje otpada, ne nalazi se u poziciji da favorizira i zaštiti svoje proizvođače. Rasco želi čistiti Zagreb i ne sumnjamo da bi to bilo lijepo, kad bi bilo moguće.

Boris Kovacev / CROPIX


Komentari